Ab Osterhaus over het opkomende apenpokkenvirus in Europa

Er is een opmerkelijke toename van het zeer zeldzame apenpokkenvirus in West-Europa, een ziekte die normaal alleen in Afrika voorkomt. Hoe kan dit? En moeten we ons zorgen maken? Viroloog Ab Osterhaus praat ons bij.

Ineens duikt het op, in steeds meer landen in Europa. Spanje, Zweden, Portugal, Engeland, en de teller loopt door. Het uiterst zeldzame apenpokkenvirus. Een virus dat we normaal gesproken helemaal niet zien in Europa. “Het komt oorspronkelijk uit Afrika. We zien nu dat het zich verspreidt en dat is zorgelijk”, vertelt Ab Osterhaus.

“Het lijkt heel erg op het mensenpokkenvirus, maar dat is een virus wat al uitgeroeid is”, vervolgt de viroloog. “Vroeger speelde het in Afrika een redelijk grote rol, en we zien nog uitbraken af en toe waar ook mensen aan overlijden. Maar het is minder dodelijk dan het mensenpokkenvirus en gaat ook niet zo makkelijk over.”

Gevaccineerd

Volgens Osterhaus zit er een groot probleem aan dit virus. “We vaccineren mensen niet meer tegen pokken en dat vaccin werkt ook tegen apenpokken. Dat betekent dus dat we een niche gecreëerd hebben. Dus iedereen onder de 45 jaar ongeveer is niet gevaccineerd. Je haalt een virus weg bij de mens en nu klopt er een ander virus op de deur, want niemand is meer immuun tegen het pokkenvirus. Dan krijgt een ander pokkenvirus de mogelijkheid. Maar het is nog steeds zo dat dat virus niet zo makkelijk rondgaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ab Osterhaus terug

 

Vergelijkbare artikelen