Ab Osterhaus: “Het woord griepje is nog niet van toepassing”

Een testafspraak maken is bijna onmogelijk en de economie dreigt te verstoppen, omdat zoveel mensen in quarantaine moeten. Nu de besmettingen torenhoog zijn, legt Omikron Nederland plat. Hoe kunnen we dat voorkomen? En hoe zorgen we ervoor dat we in de toekomst niet meer in deze situatie terecht komen? Dat bespreken we bij Op1 met voorzitter Stichting Open Nederland Pier Eringa, zorgseconoom Xander Koolman, viroloog Ab Osterhaus en fractievoorzitter PvdD Esther Ouwehand.

Drukte in de teststraten
Er is op dit moment een ongekende drukte in de teststraten. Een afspraak maken valt niet mee, terwijl mensen wel willen testen. Hoe kan het dat de Nederlandse teststraten zo vastlopen en moeten we niet wat anders doen? ‘’De piek bij omikron is stijler, dus we gaan ook naar een hogere piek toe. Ik denk dat we dit wel konden zien aankomen de laatste weken.’’ aldus gezondheidseconoom Xander Koolman.

Hulp
Pier Eringa is voorzitter van Stichting Open Nederland en kan misschien helpen de drukte in de teststraten op te lossen. “De GGD heeft heel goed werk geleverd. Ze hebben er in korte tijd voor gezorgd dat ze 150.000 pcr testen per dag kunnen afleveren. Wij werkten voor testen voor toegang met antigeen testen om mensen toegang te geven tot activiteiten. Maar wij hebben het op dit moment rustiger, dus misschien kunnen we te hulp schieten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Geen griepje
Ondanks het torenhoge aantal besmettingen, blijft de echte drukte in de ziekenhuizen voorlopig uit. Mensen lijken minder ziek te worden van Omikron, maar volgens Ab Osterhaus moeten we niet zomaar denken dat deze variant te vergelijken is met een griepje. ”Dit virus gaat heel snel rond en daarmee gaan we uiteindelijk een groot deel van de mensen immuniteit geven. maar dat betekent niet dat we ons nergens meer zorgen over hoeven te maken. We zitten nog altijd met een fractie van de populatie die nog niet ingeënt is of met een slecht afweersysteem, wat een probleem is. Dan komt er weer druk op de zorg.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen