Herman Pleij: ”Juliana voelde dat ze contact met het volk moest maken”

‘De vorstin naast de rode loper’, zo werd koningin Juliana ook wel genoemd. Het is bijna 75 jaar geleden dat ze werd ingehuldigd als koningin van Nederland en ter ere van dat jubileum wordt er deze week een tentoonstelling over haar leven geopend in de Nieuwe Kerk. Wat typeerde haar bijzondere koningschap? Historicus Herman Pleij vertelt erover.

Modernisering van koningshuis 

Juliana heeft veel betekend voor de monarchie, vindt Herman Pleij. ”Er wordt nogal eens gek gedaan en de spot gedreven met haar ‘gewoondoenerij’. Maar zij voelde dat ze contact met het volk moest maken. En dat heeft zo op een enorm energieke wijze gedaan. Ze had alleen een probleem; ze wist niet wat ‘gewoon’ was.”

Juliana wilde het koningshuis moderniseren en het anders aanpakken dan haar moeder Wilhelmina. ”Ze wilde meedoen met de maatschappij en meelopen met de tijd. Eigenlijk wilde ze liever nog een stapje voor de tijd uitlopen. Want ze had allemaal wilde ideeën, wat haar enorm in de problemen bracht met het kabinet. Die hadden de ministeriële verantwoordelijkheid. Zij flapte er van alles uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Herman Pleij terug. 

Vergelijkbare artikelen