Herman Pleij over Prinsjesdag: “Laten we er in godsnaam iets meer van maken”

37 jaar nadat haar vader voor het eerst aanwezig was op de derde dinsdag van september, trad prinses Amalia vandaag voor het eerst publiekelijk op Prinsjesdag op. Is haar rol hetzelfde als die van Willem-Alexander destijds? Of is er in al die jaren veel veranderd? We vragen het historicus Herman Pleij.

Historicus Herman Pleij keek dinsdag naar Prinsjesdag en zag een armoedige vertoning. Misschien ook wel omdat de dag vlak na de uitvaart van Queen Elizabeth zat. “Het was uitermate treurig dat je na de uitvaart van Elizabeth zit en dan hier met deze armoe moet aankomen.” Ook de locatie die op Prinsjesdag gebruikt werd, droeg volgens Pleij bij aan de vertoning. “Ik vond die schouwburg echt niks. Het was een soort partytent.”

Traditie

Volgens Pleij is traditie uitermate belangrijk. “Dat heb je gemerkt gisteren. Niet alleen in Engeland, maar in heel Europa en ook in Nederland. Daar hebben we ontzettend behoefte aan met zijn allen, dus laten we er in godsnaam iets meer van maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

 

Vergelijkbare artikelen