“Nederland heeft Groningen mishandeld”

Hij staat in de top tien van de zwaarste aardbevingen in Groningen: de beving in Wirdum zondag. Commissaris van de Koning René Paas was vandaag in het dorp en sprak met moedeloze inwoners. NOS-journalist Reinalda Start volgt de parlementaire enquêtecommissie gaswinning op de voet; vandaag werden Wopke Hoekstra en Eric Wiebes urenlang verhoord.

Commissaris van de Koning René Paas was maandag samen met staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief in het door een aardbeving getroffen Wirdum en sprak met moedeloze inwoners. “Het zijn de verhalen die heel erg horen bij een zware klap”, vertelt René Paas. “Een vrouw vertelde dat ze gillend haar bed uitkwam en haar trap afstortte. Eerst angst en daarna woede, omdat het al zo lang perspectiefloos is.”

De woede

Volgens de commissaris van de Koning komt de woede van de Groningse bewoners door hun afhankelijkheid van instanties die voor de veiligheid van hun huis moeten zorgen. “Omdat je de regie over je eigen leven kwijtraakt. We spraken vandaag oudere mensen en zij betwijfelden of het in de loop van hun leven nog goed zou komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Groningen mishandeld

“Nederland is steenrijk geworden van Gronings gas en de staatskas was veel belangrijker dan de veiligheid van Groningers”, stelt Paas. “Dat komt in de enquête ook naar buiten. Nederland heeft Groningen mishandeld. Dat is niet per se de schuld van de oliemaatschappijen. Ik vind dat je het de overheid, die er voor ons allemaal hoort te zijn, moet aanrekenen.”

Investeren

Nederland heeft in de ogen van René Paas iets recht te zetten richting de Groningers. “Als je het woord crisis hoort, vliegen de miljarden je om de oren. Nederland is hier heel rijk van geworden. Ga ook eens groot investeren in Groningen. Met energievoorzieningen zien we enorme mogelijkheden. Dat kan werk opleveren voor de kinderen van de Groningers. Ga dat eens doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met René Paas en Reinalda Start terug.

Vergelijkbare artikelen