René Paas over de gaskraan in Groningen: “Het gaat steeds over een heel klein beetje gas dat op de markt van Europa nauwelijks een rol speelt”

Precies 10 jaar geleden werd Groningen wakker geschud door een aardbeving van 3.6 op de schaal van richter. Oorzaak: de gaswinning in de provincie. Het kabinet beloofde in 2018 de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen, maar sinds de Russische inval in Oekraïne wordt de roep om Gronings gas steeds luider. Wat moet er met de gaskraan gebeuren? Commissaris van de Koning René Paas en hoogleraar David Smeulders schuiven aan bij Op1.

Volgens Commissaris van de Koning René Paas zijn de Groningers er ziek van, na al die jaren van onzekerheid. Paas wil vasthouden aan het plan om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. “Zelfs als je fantaseert dat Groningen helemaal los gaat, is het een druppel op een gloeiende plaat. De hoeveelheid gas die we daar zouden kunnen winnen is niet te vergelijken met de enorme hoeveelheid gas die we uit Rusland haalden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Energiedeskundige David Smeulders denkt wel dat we het Gronings gas echt nodig hebben en dat de gaswinning ook veilig kan. “Het is technisch gezien mogelijk om veilig gas te winnen. We hebben een norm in Nederland afspraken over hoe veilig het moet zijn. Deze afspraken over veiligheidsrisico’s hebben we enorm verwaarloosd. De huizen die niet veilig zijn moeten dan ook hersteld worden en hier moet vervolgens wél aan die norm houden. Maar het gaat volgens mij ook voor een groot deel over respect. We hebben in het verleden de auto van de Groningers geleend en die is in de prak teruggegeven. En nu komen we terug op opnieuw hun auto te lenen.” Volgens René Paas moeten de voordelen over gaswinning in Groningen niet overdrijven. “Het gaat steeds over een heel klein beetje gas dat op de markt en in de gasbehoefte van Europa nauwelijks een rol speelt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek met René Paas en David Smeulders hier terug.

 

Vergelijkbare artikelen