Yesim Candan, Dilan Yeşilgöz en Fidan Ekiz knippen hun haar uit solidariteit met vrouwen in Iran

Zo’n vijftig beroemde Franse sterren hebben hun haar afgeknipt als steunbetuiging aan vrouwen in Iran, waar al wekenlang hevige protesten gaande zijn na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Columniste Yesim Candan wil uit solidariteit met de Iraanse vrouwen ook haar haren afknippen.

Het begon in Iran: vrouwen die hun haren afknippen uit protest tegen de tragische dood van Mahsa Amini. Vrouwen over de hele wereld volgden hun voorbeeld. Zo’n vijftig Franse sterren zetten de schaar in hun lokken om de demonstranten in Iran te steunen. “Ik krijg ook berichten van Iraanse vrouwen die vragen om er alsjeblieft iets mee te doen”, vertelt presentatrice Fidan Ekiz. De vrouwen willen de kracht van social media gebruiken om de beweging op gang te brengen.

Zon op je huid

Het maakt Yesim benieuwd of Fidan ook een stuk van haar haren afknipt. “Ik sta niet bekend om mijn neutraliteit”, reageert Fidan. “Dit is activisme in zekere zin. Maar ik vind dat ik op persoonlijke titel dit moet doen. Ik ben altijd al fan geweest van Oriana Fallaci, die haar sluier afdeed voor haar interview met Ruhollah Khomeini. De impact live in een talkshow is groot. Dus ik doe mee.”

“De strijd hier is om de zon op je huid te mogen voelen”, stelt Dilan Yeşilgöz, terwijl Yesim Candan een stuk van haar afknipt. “Geef de schaar maar. Mijn strijd is meer de wind door je haar. Als jullie het doen, doe ik graag een lok mee.”

Kijk de video hieronder om het statement van Yesim Candan, Dilan Yeşilgöz en Fidan Ekiz te zien.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen