Darya Safai over de protesten in Iran

Vrouwen die hun hoofddoek verbranden en hun haar afknippen. Er zijn al dagenlang felle protesten tegen het religieuze regime in Iran na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die haar hoofddoek op een verkeerde manier droeg en opgepakt werd door de zedenpolitie. Wat betekent de onrust voor het Iraanse regime? We praten erover met de in Iran geboren Darya Safai. Ze is Kamerlid in België en heeft in het verleden zelf vastgezeten in Iran door protesten tegen het regime.

Vrouwen die hun hoofddoek verbranden, of hun haar afknippen: ongekende beelden uit Iran. In heel het land zijn felle protesten aan de gang, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. De autoriteiten slaan de opstand met harde hand neer. “Geen enkele totalitaire regime gaat voor altijd blijven. Er zijn heel veel hevige protesten. De nieuwe generatie, de jonge generatie, denken dat ze niks meer te verliezen hebben”, vertelt de in Iran geboren Darya Safai. “In onze tijd was dat iets beperkter.”

Internet

De socialmediaplatforms in Iran zijn offline gehaald, zodat de demonstranten geen video’s online kunnen delen. “Als ze internet gaan beperker is dat het begin van de bloedige onderdrukking. Dat is wat wij vandaag zien. Het ziekenhuis in het noorden van Teheran lijkt op een ziekenhuis in een oorlogsgebied. Overal bloed en overal gehuil.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen