“De stress van de keukentafel is naar de bestuurlijke tafel verhuisd”

De hoogte van het prijsplafond van de energierekening is bekend: een gemiddeld huishouden bespaart komend jaar zo’n €2.500. Ook het MKB krijgt een regeling. Maar is dat wel voldoende om torenhoge energierekeningen te voorkomen? Dat bespreken we in Op1 met CDA-Kamerlid Henri Bontenbal en Nibud-directeur Arjan Vliegenthart.

De hoogte van het prijsplafond van de energierekening is bekend: een gemiddeld huishouden bespaart komend jaar zo’n €2.500. “Ik ben ook wel kritisch geweest”, vertelt Bontenbal. “Omdat het een ruwe maatregel is. Je hoeft maar een blik in mijn mailbox te werpen en je kunt alle trieste gevallen zien. Het is gerechtvaardigd dat we dit doen.”

Verhuizing

In een hoorzitting, waar het CDA-Kamerlid aan deelnam, konden een aantal energiemaatschappijen aangeven wat ze aantreffen. “Een ding wat mij daarin getroffen heeft, is toch dat je mensen niet alleen moet compenseren. Maar zorg ook voor zekerheid. We hebben er nu voor gekozen om de zekerheid te verleggen van de belastingdienst van het ministerie van Financiën naar de consument.” De onzekerheid zit volgens Bontenbal nu bij Financiën. “Want we weten niet precies hoeveel het gaat kosten.”

Ook Arjan Vliegenthart ziet deze ‘verhuizing’. “De stress van de keukentafel is naar de bestuurlijke tafel verhuisd”, vertelt de directeur van het Nibud. “Ik denk dat de regering echt wel een risico neemt. Ze weten niet wat de energieprijzen gaan doen. In alle berekeningen die we maken gaan we maar uit van een prijs, waarvan we niet weten of het nog verder stijgt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal en Arjan Vliegenthart terug.

Vergelijkbare artikelen