Attje Kuiken en Jesse Klaver willen een prijsplafond voor de energierekening

Steeds meer mensen hebben moeite met rondkomen door de hoge energieprijzen. Daar moet een einde aan komen, vinden de fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks Attje Kuiken en Jesse Klaver. Ze komen met een plan tegen de almaar stijgende energierekening. 

De energieprijzen zijn torenhoog en dat brengt een hoop mensen in de problemen. Veel gezinnen dreigen de rekeningen straks niet meer te kunnen betalen en dat moet anders, vinden Attje Kuiken en Jesse Klaver. Daarom schieten de fractievoorzitters van de PvdA en GroenLinks te hulp met een plan om de stijgende prijzen tegen te gaan. Kuiken: “Om deze mensen nog dit jaar te helpen, komen we met het voorstel om voor het komende half jaar een prijsplafond in te stellen.”

Geld besparen

Zo’n plafond zou mensen een hoop geld kunnen besparen, zegt Kuiken. “Uitgaande van een gemiddeld verbruik, waar je dan een maximum op zet, scheelt dat 160 tot honderden euro’s op de energierekening. We zien nu dat voor sommigen de energierekening al drie of vier keer hoger is dan vorig jaar. Die mensen kunnen op deze manier gecompenseerd worden.”

“We denken dat dit nodig is, omdat het kabinet hier nu niets voor heeft geregeld”, gaat Kuiken verder. De fractievoorzitter ziet dat er nu maatregelen genomen moeten worden. “We denken dat de mensen nu al in armoede, problemen, schulden en grote ellende terecht kunnen komen. We zoeken naar mogelijkheden om dat te voorkomen en dit is ons concrete voorstel daarvoor.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Wat het prijsplafond wordt, hangt af van de individuele situatie van het gezin”, vertelt Jesse Klaver. “Ik kan een voorbeeld gezin noemen. Bij een gemiddeld verbruik, dat is 1200 kuub gas en 2500 kilowatt uur aan elektriciteit, betaal je met de prijzen die er nu zijn nu ongeveer 400 euro. Met onze plannen zou dat terug worden gedrongen tot 240 euro.”

Gat in de boot dichten

Volgens Klaver is die 240 euro nog altijd veel geld. “Maar wat we hiermee doen, is het gat in de boot dichten. Het kabinet gooit er nu miljarden tegenaan, maar die zijn als het ware aan het hozen. Die scheppen water uit de boot, maar die boot blijft maar vollopen omdat de prijzen blijven stijgen. Als we nu niks doen gaan er straks met Prinsjesdag miljarden uit en staan we straks in januari weer te kijken wat me moeten doen.”

Kijk hier het hele gesprek met Jesse Klaver en Attje Kuiken terug.

 

Vergelijkbare artikelen