Wat zijn de gevolgen van het lekken bij onderzoek Khadija Arib?

Premier Rutte overtrad jarenlang de Archiefwet bij het wissen van zijn sms’jes. Dat oordeelde de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed maandag in een kritisch rapport. Ook deed Kamervoorzitter Vera Bergkamp maandag aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. We bespreken de politieke gevolgen met politiek commentator Peter Kee en hoogleraar staatsrecht Wim Voermans.

“De archiefwet is heel duidelijk”, stelt Wim Voermans. “De wet zegt dat je schriftelijke berichten moet archiveren.” Maar dat geldt niet voor ieder bericht. “Daar hebben we een systeem voor. Selectielijsten heet dat.” Op die selectielijsten staan de onderwerpen die gearchiveerd moeten worden. Volgens de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed hield Mark Rutte zich hier niet aan.

Richtlijn verzonnen

Dat was volgens de hoogleraar staatsrecht niet het enige waar de minister-president zich niet aan hield. “Rutte had een ondeugdelijk middel. Zijn oude Nokia. Dat mag eigenlijk ook niet van die archiefwet. Je moet een deugdelijk middel hebben, waarmee je ook kan archiveren.” En dat kon dus niet met zijn telefoon gaf Rutte aan, omdat die anders te traag en onoverzichtelijk zou worden. “Hij verdedigde zich door te zeggen dat hij de richtlijnen had gevolgd. Er is een richtlijn verzonnen, maar die is helemaal niet conform de wet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Schenden van ambtsgeheim

Maandag deed Vera Bergkamp aangifte van het lekken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. “Bij het lekken bij Prinsjesdag, daar zijn zoveel mensen die dat hebben kunnen doen, daar kom je niet achter. Maar nu heb je een kleine kring waar het uit gelekt kan zijn, waarbij het niet heel onwaarschijnlijk is dat het presidium dat zelf heeft gedaan”, stelt Wim Voermans. “Die kleine kring maakt de opsporingskansen hoger.” De eventuele gevolgen voor het lek zijn volgens de hoogleraar niet mals. “Het gaat om schenden van het ambtsgeheim. Dat is een jaar cel of 22.5 duizend euro boete.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Peter Kee en Wim Voermans terug

Vergelijkbare artikelen