Marieke Smits en Uri Rosenthal over het sms-debat

De premier vindt dat hij geen regels heeft overtreden door zelf te bepalen welke berichtjes hij verwijderde en welke hij liet archiveren, liet hij vandaag weten in het sms-debat. Het beeld dat hij de boel belazert, is volgens Rutte niet waar. Oud-minister Uri Rosenthal vindt dat de kamer te veel transparantie eist van het kabinet. We bespreken met politiek verslaggever van WNL Marieke Smits welke consequenties dit debat heeft.

Premier Rutte was zichtbaar geïrriteerd tijdens het sms-debat. ”Ik zag dat echt niet aankomen”, zegt politiek verslaggever Marieke Smits. ”Ik verwachtte de lenigheid en de joviale grapjes die we kennen van hem. Maar hij was het helemaal zat.”

Motie van wantrouwen

Een motie van wantrouwen, ingediend door de PVV en de Groep Van Haga, haalde geen meerderheid in de Kamer. ”Er was een reeks aan oppositiepartijen die zeiden Rutte niet meer te vertrouwen, dat zijn geloofwaardigheid weg is en dat er sprake is van een patroon. Bijvoorbeeld GroenLinks en de PvdA hebben wel deze toon aangeslagen tijdens het debat, maar vervolgens steunen ze de motie niet. Ze zeggen dat ze volgende week willen afwachten want dan komt er nog een stoot aan informatie die ze eerst willen zien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Te veel transparantie

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal vindt dat de Kamer te veel transparantie eist. ”Je moet ruimte overlaten voor vertrouwelijk overleg en vertrouwelijke communicatie. Een punt dat ik ook wil benadrukken is het feit dat de Wet Openbaarheid van Bestuur is omgezet naar de Wet Open Overheid. En dan kijk ik naar dat woord ‘open’. Als je nou echt praat over openheid dan suggereert dat, dat je daarmee ook authenticiteit bewerkstelligt en eerlijkheid. Maar openheid in een publieke arena betekent al gauw dat er sterke theatrale elementen gaan komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marieke Smits & Uri Rosenthal terug.

Vergelijkbare artikelen