Wim Voermans: “Rutte handelde in strijd met de wet”

Jarenlang verwijderde Mark Rutte in zijn ogen irrelevante sms’jes van zijn oude Nokia, omdat zijn telefoon te weinig opslagruimte zou hebben. Rechtsgeleerde Wim Voermans vindt dit onacceptabel, omdat politici volgens de wet transparant moeten zijn in hun communicatie, zodat er verantwoording over afgelegd kan worden. Hij is te gast samen met politiek commentator Peter Kee. 

Rechtsgeleerde Wim Voermans vindt het ontoelaatbaar dat premier Rutte jarenlang zijn sms’jes heeft gewist. ”Mark Rutte wist sinds 2017 dat het opgevraagd kon worden. De Raad van State zei dat sms’jes en appjes opvraagbaar zijn. Een norm is dat het digitaal makkelijk te archiveren is en op te vragen. Dat is niet het geval bij een Nokia. Als je dan nog vier jaar doorgaat met een Nokia, een sterk verouderd instrument, dan is je iets aan te rekenen.” 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

In strijd met de wet

Voermans zegt dat volgens de richtlijnen Rutte zelf mag bepalen welke sms’jes zakelijk zijn en welke niet. De zakelijke sms’jes moet hij dan doorsturen naar de informatiebeheerder die ze archiveert. De niet-zakelijke berichtjes kan hij dan wissen. Toch is het volgens Voermans duidelijk dat er hier iets misgegaan is. ”Lange sms’jes kon hij niet naar die informatiebeheerder toesturen, dat is dus echt in strijd met de wet. Want dan haalde hij er iets af wat zakelijk wel gearchiveerd moest worden en hij zei dat hij dat doorbelde naar zijn informatiebeheerder. Dat is een treurige situatie, als je dat zo moet doen. Hij had de lange sms’jes nooit mogen weghalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Wim Voermans en Peter Kee terug.

Vergelijkbare artikelen