Wim Voermans over het opstappen van de minister Van Nieuwenhuizen: “We slaan een flater in Europa”

Na 168 dagen is de formatie van een nieuw kabinet terug bij af. SP-leider Lilian Marijnissen en politiek verslaggever Xander van der Wulp zien al maanden met lede ogen aan hoe de gesprekken tot niets leiden. Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zet bovendien zijn vraagtekens bij het opstappen van de zoveelste minister: mag dit allemaal wel?

Het is voor veel mensen binnen politiek Den Haag frustrerend dat de winnaar van de verkiezingen, zelf met geen enkele richting komt wat betreft de formatie. “Eerst was er heel veel kritiek op Rutte, maar hij is toch gebleven. Veel partijen zeggen inmiddels: dan moet hij het maar gaan doen, omdat mensen op hem gestemd hebben. Toch geeft hij voorlopig nog geen enkele richting aan.”

Constructief
Wopke Hoekstra noemt de gesprekken met de informateur nog altijd constructief. Xander van der Wulp: “Dat zegt hij eigenlijk al vanaf half maart, maar dat is voor de anderen natuurlijk heel frustrerend. Ook Hoekstra zegt niet wat hij wel wil. De partijen vinden zichzelf allemaal constructief, maar we zien nog niks gebeuren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cora van Nieuwenhuizen
Ondertussen maakt VVD’er Cora van Nieuwenhuizen een omstreden overstap. Ze stapt op als demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat en gaat per 1 oktober aan de slag als lobbyist voor de Vereniging Energie-Nederland. Een schaamteloze overstap volgens SP-leider Marijnissen: “Ons vak als volksvertegenwoordiger of minister is een eervol ambt. Bij de VVD wordt het blijkbaar gezien als een baantje of de volgende stap in je carrière. Dit is zo slecht voor de democratie. Ik roep Rutte ook op om in te grijpen en dit niet toe te staan.”

Rutte moet zich volgens Lilian Marijnissen realiseren wat deze stap met het vertrouwen in de politiek doet. “We moeten gaan voor eerlijke politiek met politici die er zitten voor hun idealen en niet voor hun zoveelste baantje”, besluit Marijnissen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Flater in Europa
Ook hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zet zijn vraagtekens bij deze overstap. Voermans: “Dit kan eigenlijk niet. Wij staan onder een Europees toezicht, de anti corruptie autoriteit. Zij heeft in juli geconcludeerd dat wij hier in Nederland veel te weinig regels hebben met betrekking tot transparantie en lobbyen. Dat maakt ons heel kwetsbaar.”

Volgens Voermans zou Van Nieuwenhuizen deze stap dus absoluut niet moeten maken. “We slaan een flater in Europa. We eroderen echt regels met lichtsnelheid: dit is al nummer drie namelijk. Maar de enige die haar toe kan spreken, is Rutte zelf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lilian Marijnissen, Xander van der Wulp en Wim Voermans terug. 

Vergelijkbare artikelen