Internationale schaakbond stelt onderzoek in naar schaakrel tussen Carlsen en Niemann

Het gaat binnen de schaakwereld al wekenlang nergens anders meer over; de beschuldiging van wereldkampioen Magnus Carlsen dat de Amerikaan Hans Niemann valsspeelde tegen hem. Reden voor de internationale schaakbond om een officieel onderzoek in te stellen, met mogelijk grote gevolgen voor de schaaksport. Want hoe kan in de toekomst vals spel voorkomen worden? We bespreken het met schaakgrootmeester Max Warmerdam en schaakliefhebber Nick Schilder.

Officieel onderzoek

De internationale schaakbond heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de schaakrel tussen Magnus Carlsen en Hans Niemann. ”Niemann is eigenlijk al een soort van veroordeeld omdat Magnus Carlsen weigert om nog tegen hem te spelen in de toekomst”, zegt Nick Schilder. ”Alle toptoernooien zullen in de toekomst voor Magnus gaan kiezen. Dus Niemann zal niet de kans maken om furore te maken op die toptoernooien omdat ze elkaar momenteel uitsluiten. Het is een soap die steeds een nieuw hoofdstuk krijgt. Het is niet de aandacht die je wenst voor zo’n prachtig spel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Schaakcomputer

Wanneer je toegang ziet te krijgen tot een schaakcomputer, is het erg makkelijk om vals te spelen. Nick Schilder heeft zijn twijfels of dit de manier is hoe Niemann eventueel vals gespeeld zou hou hebben. ”Op aanraden van de computer had Niemann een beslissende zet kunnen spelen, maar het frappante is dat hij dat op sommige momenten in de partij dus kennelijk niet heeft gedaan. Dat is heel slim vals spelen, of hij kreeg uiteindelijk toch geen hulp van buitenaf.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Nick Schilder en Max Warmerdam terug.

Vergelijkbare artikelen