Max Warmerdam over schaakrel rond wereldkampioen Carlsen en talent Niemann

De schaakwereld is in de ban van het Amerikaanse schaaktalent Hans Niemann. Is hij geniaal of een valsspeler? Uit het niets versloeg Niemann wereldkampioen Magnus Carlsen. Nederlands kampioen Max Warmerdam speelde drie keer tegen de Amerikaan en heeft zijn twijfels. Hij vertelt bij Op1 over zijn ervaringen en de schaakrel.

De schaakwereld is in de ban van het Amerikaanse schaaktalent Hans Niemann. Is hij geniaal of een valsspeler? Nederlands kampioen schaken Max Warmerdam speelde zelf tegen Niemann en begrijpt waarom er getwijfeld wordt. “Ik heb drie keer tegen hem gespeeld. De eerste twee keer vond ik hem niet zo goed. Ik gaf hem één keer remise om mijn grootmeestertitel veilig te stellen en de tweede keer won ik, maar de derde keer speelde hij ineens bizar goed.”

“Ik weet al een jaar dat er verdenkingen over Niemann rondgaan”, gaat Warmerdam verder. “Hij heeft online al eerder valsgespeeld. Sindsdien ben ik een beetje gaan twijfelen eigenlijk.” Volgens de Nederlands kampioen gebeurde dat online valsspelen vaker dan Niemann zelf heeft toegegeven. “Hij zegt zelf dat hij online twee keer heeft valsgespeeld. Een keer toen hij twaalf was en een keer toen hij zestien was. Later heeft een schaakwebsite naar buiten gebracht dat het veel vaker is geweest dan dat.”

Statement

Afgelopen weekend moest Niemann weer tegen wereldkampioen Carlsen spelen tijden een online toernooi. Carlsen bleek daar geen zin meer in te hebben en trok zich na een zet alweer terug. Een statement, vertelt Warmerdam. “Hij wil een statement maken zonder iets te zeggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Anale kralen

Sinds het terugtrekken van Carlsen gaan de wildste complottheorieën rond over hoe Niemann dan valsgespeeld moet hebben. “Een streamer maakte een grap dat hij gebruik maakte van trillingen door anale kralen. Elon Musk twitterde er zelfs over. We hebben het er wel eens over gehad en er valt van alles te bedenken. Het zou dan met morsencode moeten gaan”, vertelt een lachende Warmerdam.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Max Warmerdam terug.

 

Vergelijkbare artikelen