”Het hele conflict wordt nu een soort wereldoorlog.”

Poetin heeft de vier bezette gebieden in het oosten van Oekraïne illegaal geannexeerd. Een ongekende stap, die door het Westen niet wordt geaccepteerd. Over de speech van Poetin en de gevolgen ervan voor de rest van de oorlog spreken we met hoogleraar Internationale Betrekkingen Rob de Wijk, docent Internationaal Strafrecht Marieke de Hoon en VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans.

Wereldoorlog

”De speech van Poetin ging een beetje over de annexaties in Oekraïne, maar vooral over de mobilisatie”, vertelt Marieke de Hoon. ‘Om het uit te leggen aan het eigen volk. Om hun een soort motivational speech te geven. Het is zeer escalerend. Het hele conflict wordt nu een soort wereldoorlog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kernwapens

Door de escalerende speech van Poetin is de inzet van nucleaire wapens door Rusland weer dichterbij gekomen, geeft Rob de Wijk aan. ”We kunnen niet in zijn hoofd kijken, maar we kunnen wel afpellen welke mogelijkheden hij nog heeft. Die hele annexatie is een vlucht naar voren, omdat hij niet anders kon. Hij moest het hele speelveld veranderen, dat is een teken van zwakte geweest. Hij kan nog een paar dingen doen. Hij zou pijpleidingen kunnen opblazen. Hij kan hybride operaties uitvoeren om politieke besluitvorming te ontwrichten en het verder economisch te ontwrichten. Wat hij ook nog kan doen, is aanvallen uitvoeren op burgerdoelen. En als hij daar doorheen is, en hij moet dan nog steeds zijn gebied verdedigen, dan heb je nog maar één smaak en dat heet kernwapens. Het is niet anders, daar zit je vlakbij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Toetreding tot de NAVO

President Zelenski vroeg in een videoboodschap officieel om versnelde toetreding van Oekraïne tot de NAVO. Ruben Brekelmans ziet dat voorlopig nog niet gebeuren. ”Aan de ene kant is alles erop gericht om Oekraïne maximaal te steunen om deze oorlog tegen Rusland te voeren. Tegelijkertijd is ook alles erop gericht om een direct conflict tussen Rusland en de NAVO te voorkomen. Dus als wij nu Oekraïne zouden toelaten tot de NAVO, zijn we direct in conflict. Dat proberen we juist te voorkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob de Wijk, Marieke de Hoon en Ruben Brekelmans terug.

Vergelijkbare artikelen