Rob de Wijk: “Als dat zo is, is het een oorlogsverklaring”

De uitslagen van de schijnreferenda in Oekraïne maken de weg vrij voor illegale annexatie door Rusland. Wat wordt de volgende stap van Poetin? We vragen het hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

Deze week werden de gemoederen tussen Rusland en de rest van de wereld verder opgeschrikt door explosies bij gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Wie de dader is, blijft nog even de vraag, maar Rob de Wijk is duidelijk: “Wat mij betreft stoppen we vanaf nu met het importeren van gas uit Rusland.”

Chantabel

“We hebben onszelf chantabel gemaakt”, gaat De Wijk verder. Volgens de hoogleraar is er sprake van raar beleid door de Nederlandse overheid. “Ze zeggen twee derde minder gas voor het einde van het jaar, maar ook dat we die één derde nodig hebben om de winter door te komen. Ja, wat denk je dan dat Poetin doet?” De Wijk denkt dat we veel strenger hadden moeten handelen. “Ze hadden moeten zeggen dat we helemaal geen gas meer importeren en dan bijten we wel door de zure appel heen. Of je had Poetin sancties aan zijn broek moeten hangen als hij daadwerkelijk aan de gaskraan zou draaien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Beatrice de Graaf, die ook aan tafel zit, vraagt zich af of de explosies bij de pijpleidingen niet als dreigement gezien kunnen worden. De Nordstreamleidingen liggen dicht bij een belangrijke pijplijn van Noorwegen naar Europa. Rob de Wijk: “Dat is exact onmiddellijk wat ik dacht.”

Oorlogsverklaring

Mocht dat daadwerkelijk zo zijn, dan heeft dat grote gevolgen, denkt de hoogleraar. “Op het moment dat dat gaat gebeuren, denken we hier niet meer over of we gas kunnen betalen, maar of we nog gas kunnen krijgen. Dat is een heel ander verhaal en dan raak je echt het hart van economische oorlogsvoering. Het is plausibel, maar je moet eerst weten wat hierachter zit. Als dit het geval is, dan is het zo ernstig. Dat is een oorlogsverklaring.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen