“Energiemaatschappijen lachen eigenlijk gewoon de overheid uit”

Energiemaatschappijen Eneco, Greenchoice en Essent gaan per 1 oktober een forse tariefverhoging doorvoeren. Daarmee negeren ze de wet, die zegt dat hun klanten minimaal dertig dagen voor de verhoging geïnformeerd hadden moeten zijn. VVD-Kamerlid Silvio Erkens is woedend en eist een spoedhoorzitting met de CEO’s van de drie bedrijven. Hij schuift aan samen met MAX-ombudsman Jeanine Janssen.

Energiemaatschappijen verhogen dit weekend toch hun tarieven, tegen de wens van minister Jetten in. Het maakt Jeanine Janssen woedend. “Consumenten zitten in een enorme onzekerheid. Om dat hele energieplafond zit heel veel onduidelijkheid. Daar zitten mensen nu echt om te wachten. Energiemaatschappijen lachen eigenlijk gewoon de overheid uit.” Volgens de ombudsman zijn de regels heel duidelijk. “Maar zijn zoeken weer een argument waarom dat niet zo is.”

Harder optreden

“Ze zeggen dat de overheid de regels verkeerd interpreteert. Dat is gewoon niet zo”, stelt de MAX-ombudsman over energiemaatschappijen. Ze wil dat er nu een autoriteit op staat die harder optreedt. “Die zegt: ‘je doet het nu zo, anders krijg je gewoon een boete.'” Die is er al in Nederland, namelijk de Autoriteit Consument & Markt (ACM). “Maar wat doet onze autoriteit? Die gaan overleggen, die gaan eens een brief sturen, die gaan nog een keer praten. Terwijl mensen op 1 oktober gewoon duidelijk willen hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Naar de Kamer

“Op dit moment kan je nergens naar overstappen”, reageert Silvio Erkens op de Greenchoice, die stelt dat mensen kunnen overstappen als ze het niet met het nieuwe tarief eens zijn. “Er worden bijna geen contracten aangeboden en degene die aangeboden worden zijn nog een stuk duurder. Ze kunnen geen kant op. Dat betekent dat consumentenbescherming cruciaal is.”

Ook het VVD-Kamerlid wil dat de ACM, de onafhankelijke publieke toezichthouder van onder andere consumentenrecht, stappen gaat nemen. “Ze moeten hard ingrijpen, anders moeten we de bevoegdheden van de ACM misschien uitbreiden. Volgende week roepen we de CEO’s van de leveranciers maar naar de Kamer. Dan kunnen ze daar uitleggen waarom de regels voor hen niet gelden en voor de rest wel.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Silvio Erkens en Jeanine Janssen terug

Vergelijkbare artikelen