Eneco-topman As Tempelman over de torenhoge energieprijzen

Door de hoge energieprijzen dreigen meer dan een miljoen huishoudens in de financiële problemen te belanden. Hoe kan Eneco zijn klanten tegemoet komen? Directeur As Tempelman vertelt bij Op1 wat de energiemaatschappij kan doen om de rekeningen betaalbaar te houden.

Niemand in de kou

Eneco-baas As Tempelman ziet dat steeds meer van zijn klanten door de prijsverhogingen de energierekening niet meer kunnen betalen. Worden er deze winter mensen afgesloten van gas en stroom? ”Wat ik kan zeggen voor de klanten van Eneco, die hun stinkende best doen om hun energierekening te betalen, waarvoor we betalingsregelingen treffen, die we begeleiden naar de juiste schuldhulproute, die klanten gaan wij niet afsluiten. Die laten we niet in de kou zitten deze winter.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Winstbelasting

Nu de energieprijzen zo hoog zijn, wordt als maatregel ook vaak genoemd dat de winstbelasting voor energiebedrijven omhoog moet. Tempelman zegt dat Eneco helemaal geen extra winst gemaakt heeft dit jaar. ”Ik begrijp goed omdat klanten die hoge rekening aan ons betalen, dat ze denken dat wij daar dan ook heel veel winst uit zouden halen. Maar in deze crisis zijn de risico’s voor ons ook enorm toegenomen. Onze winst staat alleen maar onder druk. Sterker nog, we zijn nu zes maanden in ons boekjaar, en we hebben helemaal nog geen winst gemaakt. Negatief, we zijn een sterk bedrijf, we hebben een goede liquiditeit, dus het is niet zo dat we op omvallen staan. Maar de winst staat wel degelijk onder druk. Het voorstel van de Europese Unie is eigenlijk een heel goed voorstel. Als er sprake is van overwinsten in de sector, dan zouden die ook terug moeten vloeien naar de mensen die de hoge rekeningen betalen.”

Kijk hier het hele gesprek met As Tempelman terug. 

Vergelijkbare artikelen