Ernst Daniël Smid kan na riskante operatie ‘alles weer’

In zijn strijd tegen Parkinson onderging Ernst Daniël Smid deze zomer een zeer risicovolle operatie. Elektroden die in zijn hersenen geplaatst werden, moesten ervoor zorgen dat hij minder ging trillen. De zanger vertelt samen met neurochirurg Saman Vinke en zijn dochter Coosje over de riskante ingreep en de resultaten daarvan.

Het was een riskante operatie, maar het heeft ervoor gezorgd dat zanger Ernst Daniël Smid grotendeels van zijn Parkinsonklachten is verlost. “De ziekte haalde mij in. Zo ver dat ik radeloos werd, depressief werd en zelfs suïcidaal werd. Ik zag het helemaal niet meer zitten. Toen heb ik het met mijn behandelend arts over deze behandeling gehad. Het werd me eerst ontzegt, maar ik heb toch doorgezet. Hij heeft zijn vleugels afgedaan, maar hier zit hij. Hij is mijn engel”, zegt Smid over neurochirurg Saman Vinke.

Alles kan weer

Voor de operatie was Smid totaal afhankelijk van zorg, maar dat is sinds de operatie veranderd. “Ik kon niet meer typen, ik kon niet meer schrijven, er was elke ochtend hulp om me aan te kleden. Als ik bukte kwam ik haast niet meer overeind en ik schuifelde rond. Ik was echt een oude man van tachtig, maar nu kan ik alles weer hè”, vertelt de zichtbaar opgeluchte zanger.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Zingen

Het is de grote droom van Ernst Daniël en zijn dochter Coosje om weer samen te kunnen zingen. De zanger laat live in de studio horen dat ook dat moment er weer aan zit te komen. Allemaal dankzij die ene operatie.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen