Ernst Daniël Smid en dochter Coosje over de autobiografie ‘Ernst’ en de zieke Parkinson

Vier jaar geleden werd bij opera- en musicalzanger Ernst Daniël Smid die ziekte van Parkinson geconstateerd. Sindsdien gaat Smid langzaam achteruit en heeft hij zijn zangstem aan de ziekte verloren. Het verdriet schreef de zanger van zich af in zijn autobiografie ‘Ernst’. Bij Op1 vertelde hij samen met zijn dochter Coosje over zijn worsteling met de ziekte, schaamte, verdriet en de toekomst.

Ernst Daniël Smid: “Ik heb in de loop der tijd zoveel steun gehad van het publiek, dat ik het tijd vond om ook eens open en eerlijk te zijn richting hen.” Het zijn volgens de zanger verhalen van de laatste vijf jaar die hij wilde opschrijven voor zijn kleinkinderen. “Ik liet dat lezen aan een journalist die de verhalen hartstikke mooi vond. Hij zei dat ik er een boekje van moest maken.”

Ego
Dochter van Ernst Daniël Smid Coosje ziet ondanks de ziekte bij haar vader, nog altijd een man met een ego. “Dat is wel zo, maar dat is helemaal niet erg, toch? Het is belangrijk om te zijn wie je bent. Het is ook de laatste manier om iets toe te kunnen voegen, denk ik.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ernst Daniël Smid en Coosje Smid terug. 

Vergelijkbare artikelen