“De overheid doet veel meer dan vroeger”

Het lijkt wel of we van de ene in de andere crisis vallen. Maar hebben we nu echt zoveel meer crises dan vroeger? Of kunnen we gewoon niet meer omgaan met tegenslagen? Hoogleraar internationale en politieke geschiedenis Beatrice de Graaf buigt zich in een essay over deze vraag en vertelt erover bij Op1.

“Er werd aangekondigd dat we het vanavond over de crises zou gaan. De reacties van een aantal mensen was dat de overheid helemaal niks doet. Daar heb ik een fotootje van gemaakt. De overheid doet veel meer dan vroeger.” Maar het gevoel bij de meeste mensen is anders. We rollen van de ene crisis in de andere en kunnen daar steeds slechter mee omgaan, stelt Beatrice de Graaf.

Dramadriehoek

“Ik ben teruggegaan in de geschiedenis om te kijken of de overheid nu minder doet. Het is juist omgekeerd. De overheid deed vroeger helemaal niets. Als je begint met geschiedenis van crisisbeheersing, compensatie, uitkeringen en prijsplafonds. Dat is allemaal iets van de 20e eeuw.” Terwijl de overheid, volgens de hoogleraar internationale en politieke geschiedenis, meer doet, daalt het vertrouwen in de regering. “Het is een soort dramadriehoek. Wanneer je je slachtoffer voelt, ga je op zoek naar een dader. Dan komt iemand helpen, maar die krijgt ook de schuld.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug met Beatrice de Graaf.

 

Vergelijkbare artikelen