“Die vijf tot tien miljard extra voor Prinsjesdag had er al moeten liggen”

Er werd al de hele dag topoverleg gevoerd in Den Haag. Welke maatregelen gaat het kabinet met Prinsjesdag nemen om de hoge energierekening te compenseren? GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver zat vanmiddag nog om tafel met minister Kaag van Financiën. Hij is te gast samen met hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN-Amro, die juist oproept tot het uitstel van steunmaatregelen.

Jesse Klaver zat zondag aan tafel bij minister van Financiën Sigrid Kaag over compensatie van de hoge energierekening. Het kabinet komt met een prijsplafond voor de energierekening. Goed, volgens de fractievoorzitter van GroenLinks. Maar ook veel te laat.

“Dit is een plan waar we in maart al over zijn begonnen. Ik ben blij dat het prijsplafond er eindelijk gaat komen.” Omdat de details nog niet bekend zijn, lukt het Klaver nog niet om er ook euforisch over te zijn. “Wat het belangrijkste is van een prijsplafond is dat we ervoor zorgen dat mensen hun energierekening kunnen betalen.” In de plannen die GroenLinks en de PvdA hebben gemaakt, blijkt dat 215 euro een gemiddeld verbruik is. “Dat is betaalbaar.” Maar de norm van deze prijsplafond is nog niet bekend. “Ik weet niet waar ze voor kiezen. Ik ben blij dat het er komt, maar ik ga heel kritisch en streng zijn. Want als het een prijsplafond wordt van vijfhonderd euro, dan heb je in naam wel heel iets moois. Maar betekent het niks.”

Van de gekke

Wanneer die duidelijkheid komt, is nog niet bekend. Klaver stelt dat het er al lang had moeten zijn. “We wisten dit voorjaar al dat de prijzen alleen maar zouden blijven stijgen en dat je daar iets aan moest doen.” Dat hij samen met PvdA-leider Attje Kuiken pas een dag voor Prinsjesdag werd uitgenodigd bij het ministerie van Financiën, vindt de GroenLinks-fractievoorzitter van de gekke. “Er wordt nu misschien wel 5 tot 10 miljard euro extra uitgetrokken, een dag voor Prinsjesdag. Dit had er al moeten liggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Helikoptergeld

Het kabinet heeft een akkoord met de energiemaatschappijen. Er komen al op korte termijn maatregelen om de hoge energierekeningen te compenseren. Sandra Phlippen zegt dat generieke maatregelen voor compensatie van de energierekening niet nodig zijn. “Er zijn mensen met een torenhoge rekening en mensen met een beperkte stijging en mensen die geen stijging of een daling hebben. Dat zijn ook een derde van de gezinnen in Nederland. Laten we het geld gebruiken voor mensen met die torenhoge rekening, en laten we voorkomen dat we om populair te zijn met Prinsjesdag we helikoptergeld over iedereen gaan uitstrooien.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jesse Klaver en Sandra Phlippen terug.

Vergelijkbare artikelen