Rob Jetten: “Niemand komt in de problemen deze winter”

Door de hoge energieprijzen dreigen meer dan een miljoen huishoudens in de financiële problemen te belanden. De politiek staat zwaar onder druk om snel met maatregelen te komen. Wat kan het kabinet doen om de rekeningen deze winter betaalbaar te houden? Minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten vertelt het bij Op1.

Niemand in Nederland wordt deze winter afgesloten van energie. Volgens minister Rob Jetten hoeven we ons geen zorgen te maken. “Afsluitingen in deze winter, met deze prijzen en terwijl we weten dat er begin 2023 een structurele oplossing komt, kunnen niet het geval zijn. Daar zijn de energiebedrijven het ook mee eens.”

Dat betekent ook dat de overheid kosten gaat dekken voor mensen die door de hoge prijzen ernstig in de problemen komen. Jetten: “We zijn nu gesprekken aan het voeren over hoe we dat gaan doen, maar het uitgangspunt is heel duidelijk: niemand komt in de problemen deze winter.”

Prijsplafond

Twee grote energieleveranciers, Eneco en Vattenfall, gaven onlangs aan dat ze maatregelen zoals een prijsplafond al vanaf 1 november kunnen invoeren. Waarom moet er dan toch gewacht worden tot 2023? “Als energiebedrijven dit op hele korte termijn kunnen doen, is dat natuurlijk mooi. Het ligt helaas iets genuanceerder. Er zijn in Nederland meer dan veertig energiebedrijven en die moeten dit wel allemaal kunnen”, vertelt Jetten.

Dat is volgens de minister nodig om ervoor te zorgen dat het geld dat wordt geïnvesteerd ook echt bij de juiste mensen terecht komt. “Het moet niet afhankelijk zijn van bij welke maatschappij je toevallig een contract hebt afgesloten. Iedereen moet die hulp kunnen krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oude normaal

Toch zullen we niet snel terugkomen bij het oude normaal, waarschuwt Jetten. “Er wordt dit jaar niemand afgesloten. Er komt een stevig koopkrachtpakket van het kabinet en dat gaan mensen echt in de portemonnee merken. Maar we gaan niet terug naar het oude normaal. De energieprijzen gaan hopelijk weer dalen nu de gasopslagen goed zijn gevuld. De prijzen die we voor de oorlog hadden, zitten er echter voorlopig niet in. We doen er alles aan, maar alles 100 procent compenseren is een belofte die niemand kan waarmaken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Rob Jetten terug.

Vergelijkbare artikelen