Joanna Roper: ”We maken een historisch moment mee”

Een kilometers lange rij en een wachttijd die kan oplopen tot meer dan twintig uur voor de Westminster Hall in Londen. De Britten hebben er veel voor over om Queen Elizabeth II een laatste eer te bewijzen. De Britse ambassadeur in Nederland Joanna Roper schuift aan bij Op1 en verklaart de massale opkomst en grote belangstelling voor de begrafenis.

Historisch

Joanna Roper zegt dat ze zoiets als dit nog nooit gezien heeft. ”We maken een historisch moment in de geschiedenis van ons land mee. Je ziet de emoties en de liefde van de mensen voor Elizabeth. Ze heeft mensen over de hele wereld geraakt.”

Op het moment dat het overlijden van The Queen bekend werd gemaakt was de ambassadeur in Londen met andere Europese ambassadeurs. ”Het was een erg treurig moment. Ik ben teruggevlogen naar Nederland en daar hebben we een condoleance geopend op de ambassade in Den Haag. Mensen hebben prachtige boodschappen achtergelaten, zowel Britten als Nederlanders. En ook de koning, koningin en de premier.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Sterke band

Er bestaat een sterke band tussen de Britse en Nederlandse koningshuizen. Het is niet voor niets dat Nederland met Willem-Alexander, Maxima en Beatrix maar liefst drie leden van het koningshuis afvaardigt naar de begrafenis van Elizabeth, waar bij veel andere landen maar één staatshoofd welkom is. ”Dat is symbolisch voor onze band”, zegt Roper. ”Alle uitnodigingen zijn bepaald door het paleis. Landen met een monarchie hebben een sterke band.”

Kijk hier het hele gesprek met Joanna Roper terug.

Vergelijkbare artikelen