”Het Britse staatshoofd is voor veel landen een symbool van een vreselijke tijd”

Na het overlijden van Elizabeth sprak koning Charles vandaag voor het eerst voor het Brits parlement. Zijn moeder was ongekend populair bij de landen van het Gemenebest, maar lukt het Charles ook om het Britse imperium bij elkaar te houden? Oud-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Suse van Kleef schuift aan.

Enorme drukte verwacht

Vandaag wordt de kist met het lichaam van Queen Elizabeth naar Londen gevlogen, waar mensen vier dagen lang de kans krijgen om afscheid te nemen. Sinds gisteren staat er al een flinke rij van mensen die hun laatste eer aan de vorstin willen bewijzen. ”Ze zijn bang dat ze er anders niet in komen”, zegt Suse van Kleef. ”Ze verwachten dat er 750.000 mensen afscheid gaan nemen van haar en dat de rij zo lang is dat je er gedurende de nacht ook nog moet blijven staan. Er wordt je aangeraden genoeg eten en drinken mee te nemen. Je mag geen slaapzakken meenemen, want die rij beweegt natuurlijk. Dat was ongeveer het belangrijkste nieuws van vanochtend, de regels van wat wel en niet mag in de rij.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gemenebest

Er zijn nog veertien landen in het Gemenebest die koning Charles ook als staatshoofd hebben, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en een aantal kleinere landen in het Caribisch gebied. ”Ik denk dat er een aantal landen zijn die op korte termijn referenda gaan organiseren om te zeggen dat ze eigenlijk geen Brits staatshoofd meer willen. Dat gaat terug naar het Britse Rijk en de koloniale overheersing. Er zijn veel landen die het Britse staatshoofd zien als het symbool van die donkere tijd en van de gewelddadige oppressie waar zij onder geleden hebben. Het Britse staatshoofd is voor veel landen niet alleen maar leuk en gezellig, maar eigenlijk een symbool van een vreselijke tijd, van geweld en slavernij.”

Kijk hier het hele gesprek met Suse van Kleef terug. 

Vergelijkbare artikelen