”The Queen is dood, maar het instituut van de monarchie is springlevend”

Hoe zijn de Britten voor het eerst wakker geworden zonder Queen Elizabeth? VK-correspondent Lia van Bekhoven over de eerste speech van Koning Charles: weet hij de Britten te verenigen? Eppo van Nispen tot Sevenaer neemt unieke beelden van de staatsbezoeken over en weer mee.

Boodschap van continuïteit 

”Ik vond de toespraak mooi, warm, oprecht, persoonlijk”, zegt Lia van Bekhoven. ”Er zat eigenlijk alles in. Het was een eerbetoon aan zijn moeder. Het was ook een handreiking aan Harry en Meghan. En de belangrijkste boodschap was de boodschap van continuïteit. Dit was een naadloze overgang van de oude orde naar de nieuwe. De boodschap is: The Queen is dood, maar het instituut van de monarchie is springlevend.”

Tot het bittere eind

De geluiden dat Charles slechts voor een paar jaar op de troon zou gaan zitten kunnen volgens Van Bekhoven teniet gedaan worden. ”Veel mensen dachten dat Charles het plan had om af te treden, liever dan tot de dood door te gaan zoals zijn moeder. Hij had het twee keer over de term levenslang in connectie tot zijn dienst aan het volk. Dus het idee dat hij de troon alleen maar warm houdt voor een paar jaar, totdat William hem gaat opvolgen, dat plan kun je wel vergeten. Charles blijft zitten, net zoals zijn moeder, tot het bittere einde.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Lia van Bekhoven en Eppo van Nispen tot Sevenaer terug. 

Vergelijkbare artikelen