Kathleen Ferrier over het bezoek van Rutte aan Suriname

Voor het eerst in veertien jaar zet een Nederlandse minister-president voet op Surinaamse bodem. Rutte brengt een tweedaags bezoek aan president Chan Santokhi om de ‘bijzondere historische band’ met het land verder aan te halen. Oud-CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier vertelt bij Op1 wat we van het bezoek kunnen verwachten.

“Het is een belangrijk bezoek. Ik ben ook blij dat Rutte gaat”, reageert het voormalig Kamerlid van het CDA. De minister-president brengt een tweedaags bezoek aan president Chan Santokhi om de ‘bijzondere historische band’ met het land verder aan te halen. “Het geeft aan hoe belangrijk de relatie tussen Suriname en Nederland is.”

“Het gaat helemaal niet goed in Suriname“, constateert de dochter van Johan Ferrier, de eerste president van onafhankelijk Suriname. “Er zijn veel problemen. Toch is het van belang om te laten zien dat er een bijzondere relatie bestaat tussen Suriname en Nederland. Nog afgezien van de bilaterale relatie tussen de regeringen, heb je een sterke maatschappelijke relatie. Er wonen in Nederland 350.000 mensen met wortels in Suriname.”

Veel te bieden

“Door alle crises hier, had Rutte ook niet kunnen gaan. Door juist te gaan, geeft hij een belangrijk signaal af.” De langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis vertrekt niet alleen naar de Zuid-Amerikaanse republiek. Met hem gaan er vele bedrijven mee. “Wat ik vooral hoop is dat men Suriname nu niet alleen gaat zien als het land dat het moeilijk heeft en waar corruptie is. Niet als een land dat hulp nodig heeft, maar als een land dat ontzettend veel te bieden heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Kathleen Ferrier terug.

Vergelijkbare artikelen