Wie moet Staghouwer vervangen?

Henk Staghouwer stapte gister op als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij kon de sector niet het perspectief bieden dat nodig was. Krijgt de sector dat perspectief wel met iemand anders aan het roer? We bespreken het bij Op1 met Agractie-voorman Bart Kemp en politiek verslaggever Thomas van Groningen.

“Het perspectief is eigenlijk een onmogelijke opgave”, reageert Agractie-voorman Bart Kemp op het opstappen van Henk Staghouwer. Het waren slechts negen maanden voor Staghouwer als minister van Landbouw. Maandag stapte hij op, omdat hij de sector niet het perspectief kon bieden dat nodig was.  “Tijdens de vorige kabinetsperiode werd het kringlooplandbouw genoemd met een kringloopvisie. Nu wordt het een transitie genoemd. Dat betekent meer geld naar het boerenerf. Dat kan vanuit de markt komen of van de overheid. Uit de markt komt het niet, die potentie is er niet. En ik zie nog geen overheid die bereid is elk jaar een miljard naar de agrariërs te storten.”

Wie nu?

Volgens politiek verslaggever Thomas van Groningen waren niet veel mensen in Den Haag verbaasd over het feit dat Staghouwer de eerste minister is die zou opstappen. “Veel mensen denken nu dat de stikstofminister is opgestapt. Dat is natuurlijk niet waar. We hebben een minister van natuur en stikstof, dat is Christianne van der Wal. Staghouwer ging over landbouw. De een ging over de regeltjes, waar de boeren zich aan moesten gaan houden. Deze meneer moest eigenlijk gaan vertellen aan de boeren dat hun werk met de nieuwe regels er anders uit zou zien. Het perspectief.” Wat is dan nu het verhaal van het kabinet daarbij? Thomas vroeg het aan de coalitiepartijen. “Ik kwam geen spoor tegen van wat dat dan moest worden.”

Jesse Klaver was wel verrast over het opstappen van Staghouwer, vertelt hij in Op1. “Als je in dit kabinet stapt met zo’n grote opgave, dat is gewoon een hele grote klus. Als je dan na zeven maanden stopt, dat had ik echt niet verwacht. Juist ook niet op dit moment.” Volgens de fractievoorzitter van GroenLinks moet je persoonlijke keuzes respecteren. Toch had Klaver het wel anders gezien. “Zeven maanden ben je bezig. Dan kom je tegenslagen tegen, dan moet je door.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Bart Kemp terug.

Vergelijkbare artikelen