Ingrid Thijssen, Jacco Vonhof en Martin Visser over het koopkrachtakkoord

Het kabinet trekt ruim 15 miljard euro uit om de koopkrachtdaling te dempen. De rekening hiervan wordt deels door het bedrijfsleven betaald. Voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen en voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof zijn daar woest over en voorzien faillissementen. Maar wie moet dan de rekening betalen? We bespreken het met Thijssen, Vonhof en financieel journalist Martin Visser. 

Slecht uitgewogen pakket

Jacco Vonhof vindt het heel begrijpelijk dat er een bijdrage wordt gevraagd van werkgevers waarmee het goed gaat. Maar het steekt hem dat er geen pakket samengesteld is dat gedragen wordt door zowel de vakbonden, de werkgevers als de overheid. Die gesprekken zijn op niets uitgelopen. ”We hebben daar hard aan getrokken, vanaf begin dit jaar al. Dat is om veel verschillende redenen niet gelukt. Wat je dan ziet is dat men vervolgens veel te laat tot de conclusie komt van wat wij al zagen aankomen, de enorme inflatie, dat dat is gaan leiden tot waar we nu zijn. Een hoge energie-inflatie en vervolgens een hoge kerninflatie. En een nog groter risico dat die twee elkaar in de weg gaan zitten. Dat de energie-inflatie in de kerninflatie terecht komt. En nu is iedereen in paniek. Dan gaan vier fractievoorzitters bij elkaar zitten, gaan die problemen op een grote hoop gooien en bedenken hoe ze dat op gaan lossen. Op een manier die heel erg slecht uitgewogen is.”

Bijdrage aan energierekening

Ingrid Thijssen is het met collega Vonhof eens. Ze geeft aan dat werkgevers graag willen bijdragen, maar wel op een andere manier. ”Werkgevers zien hun werknemers ook worstelen met hun energierekening. We zouden bijvoorbeeld graag, waar een werkgever het zich kan permitteren, eenmalig willen bijdragen aan de energierekening voor dit jaar. Iedereen baalt ervan dat er dit jaar niks meer kan, maar werkgevers kunnen dat. Maar zorg nou dat bruto dan netto kan zijn. Want dan tikt het tenminste echt aan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ingrid Thijssen, Jacco Vonhof en Martin Visser terug.

Vergelijkbare artikelen