Eén op de drie huishoudens worstelt met het rond krijgen van de begroting

Door de enorme inflatie worstelt maar liefst één op de drie huishoudens met het rond krijgen van de begroting, bracht het Nibud gisteren naar buiten. Dat merkt ook winkelmanager Stef van der Werf, het lukt hem net als veel anderen niet meer om de eindjes aan elkaar te knopen met zijn middeninkomen. Hij is te gast samen met Nibud-directeur Arjan Vliegenthart, die vindt dat het tijd is voor drastische oplossingen. En ING-hoofdeconoom Marieke Blom, die zich grote zorgen maakt om de tweede helft van dit jaar.

Niet alleen lage inkomens, maar ook middeninkomens hebben moeite om rond te komen door de gestegen prijzen. Nibud-directeur Arjan Vliegenthart: ”We zien dat een grote groep in Nederland noodgedwongen keuzes moet maken. We zien dat het ook de middenklasse begint te raken. Iemand die kostwinnaar is en een gezin moet onderhouden, die zit echt al te puzzelen. Daaronder zien we een groep waarbij het budget gewoon niet meer voldoende is, zelfs als ze geweldig budgetteren om rond te kunnen komen. 2,5 miljoen huishoudens zijn aan het puzzelen, waarvan 1,2 miljoen eigenlijk de puzzel niet kan leggen omdat er te weinig stukjes zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Herverdelen

De compensatiepakketten van de overheid zijn tot nu toe vooral bij de hoge inkomens terecht gekomen, zegt ING-hoofdeconoom Marieke Blom. Als voorbeeld noemt ze de accijnsverlaging van diesel en benzine. ”Hoge inkomens rijden in niet een maar twee auto’s en dat zijn nog grotere auto’s ook. Op het moment dat je de accijnzen op benzine gaat verlagen, gaan de euro’s die je daarvoor beschikbaar stelt veruit het grootste gedeelte naar de hoogste inkomens. Terwijl het juist de laagste inkomens zijn die het zo moeilijk hebben. Dus je moet herverdelen.”

Kijk hier het hele gesprek met Arjan Vliegenthart, Stef van der Werf en Marieke Blom terug.

Vergelijkbare artikelen