Ruben Brekelmans over onrust binnen de VVD vanwege asielplannen

Er heerst grote onrust binnen de VVD over de asieldeal die de partij sloot. Sommige VVD-leden vinden het beleid niet streng genoeg, terwijl Kamerlid Daan de Neef juist opstapt wegens de ‘ijskoude asielaanpak’. VVD-asielwoordvoerder Ruben Brekelmans reageert bij Op1.

Onrust in de achterbannen van bijna alle coalitiepartijen. VVD’er Daan de Neef stapte zelfs op, omdat het asielbeleid in zijn ogen ijskoud is. Het opstappen van De Neef verandert niks aan het asielakkoord. “De deal blijft de deal”, reageert Brekelmans. “Ik heb iedere partij horen zeggen dat ze erachter blijven staan.”

1 oktober

Op 1 oktober moet er een structurele oplossing zijn. “Ik wil zien dat er een beeld is hoe we de instroom onder controle kunnen houden”, vertelt Brekelmans over zijn verwachtingen van het kabinet. “We gaan de komende tijd zien wat het huidige pakket teweeg brengt. We hebben ook gemerkt dat als de instroom zo hoog blijft als die is, we dat niet aankunnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De oplossing

“Ik wil op de middellange termijn dat we internationaal afspraken maken met landen binnen en buiten Europa, waardoor we de instroom structureel onder controle krijgen en we meer grip krijgen op de instroom.” Zo’n afspraak is niet snel gemaakt. Daarom is het volgens de asielwoordvoerder van de VVD noodzakelijk om de huidige asieldeal in stand te houden. “De instroom zoals die nu is, leidt tot de problemen die we de afgelopen tijd in Ter Apel hebben gezien. Daardoor moest het kabinet naar dwangmaatregelen grijpen, waar ik geen voorstander van ben. We moeten niet alleen de instroom beperken. We moeten ook zorgen voor voldoende flexibele opvang en voldoende doorstroom naar huizen. Ook de uitstroom van mensen die niet mogen blijven, moet omhoog.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Ruben Brekelmans terug.

Vergelijkbare artikelen