Gaat ChristenUnie zich terugtrekken uit de asieldeal?

Als het aan tientallen leden van de ChristenUnie ligt, moet de partij zich terugtrekken uit de asieldeal die het afgelopen vrijdag zelf ondertekende. Het zou een juridisch en moreel failliete deal zijn. CU-Kamerlid Don Ceder en advocaat vreemdelingenrecht Barbara Wegelin reageren bij Op1. Ze schuiven aan samen met ex-vluchtelingen Ismaîl Mamo en Abdulaal Hussein, die afgelopen weekend zijn gaan helpen in Ter Apel.

“Ik denk dat er heel veel adviezen zijn genegeerd de afgelopen jaren”, zegt Don Ceder over de asielproblemen. Vorige week werd het kabinet het eens over een beperking van de instroom van asielzoekers, om de asielcrisis te bezweren. Tientallen leden van de ChristenUnie willen nu dat de partij zich terugtrekt uit die deal. “Ik denk dat de maatregelen structureel kunnen helpen, maar er staan maatregelen in die voor mij en ook de partij pijnlijk zijn.”

Voorwaarde

Volgens Ceder, die naast Kamerlid van ChristenUnie ook advocaat is, is de deal alleen draagbaar als er aan een belangrijke voorwaarde wordt voldaan. “Het moet natuurlijk volgens de wet kunnen. Er is een brief vanuit het kabinet gekomen en daar heb ik juridische vragen bij. Het debat moeten we gaan voeren. De maatregelen kunnen pijnlijk zijn, maar het kan niet zo zijn dat het tegen de wet is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Onwetendheid

“Het deed me goed om daar te zijn”, vertelt Ismaîl Mamo. Hij kwam als vluchteling naar Nederland en hielp afgelopen weekend vluchtelingen in Ter Apel. “Ik vind het fijn dat ik een bijdrage kan leveren aan mensen die dat nodig hebben.” In het enige aanmeldcentrum van Nederland zag Ismaîl onrust, angst en bezorgdheid om zich heen. “De onwetendheid was één van de grootste problemen daar. De mensen daar weten niet wat hun volgende bestemming is.”

Ismaîl, die naast Nederlands ook Arabisch en Koerdisch spreekt, kon met veel mensen in gesprek gaan. “Ze zeiden: ‘Als ze ons niet willen, kunnen ze dat ons ook laten weten. Dan kunnen wij terug of ergens anders heen.'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Don Ceder, Barbara Wegelin, Ismaîl Mamo en Abdulaal Hussein terug.

Vergelijkbare artikelen