Hoe gaat Defensie haar vacatures vullen?

Nu de oorlog in Oekraïne maar door blijft gaan, wil staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat de Nederlandse krijgsmacht flink versterken. Iedereen die dat wil kan vanaf volgend jaar een jaar in dienst. De staatssecretaris vertelt over zijn plannen bij Op1. Met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bespreken we de huidige situatie in Oekraïne, waar het inspectieteam van atoomwaakhond IAEA is aangekomen bij de kerncentrale Zaporizja.

Met oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen bespreken we de huidige situatie rond de kerncentrale bij Zaporizja in Oekraïne, waar 200 Oekraïeners onder dwang werken. “Er zijn berichten naar buiten gekomen dat ze ook mishandeld zijn en onder druk gezet worden. Er staan militaire voertuigen binnen de gebouwen geparkeerd met lading van alles en nog wat”, vertelt Hans Jaap Melissen. De Russen gebruiken het terrein als schild, omdat terugschieten gevaarlijk is. “Het is ook een politiek schild. Nu de VN daar komt, is het bijna zo dat de Russen daar veilig zitten. Het wordt daarmee een beetje Russisch gebied.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dubbele baan

De komende drie, vier jaar hebben we 20.000 nieuwe militairen nodig. Waar halen we die vandaan? Zeker nu iedereen staat te springen om extra handjes. Christophe van der Maat heeft een plan. Volgens de staatssecretaris is er nu een voordeel ten opzichte van hoe het eerst ging. “We hebben nu meer geld te besteden.” Maar deze tijd brengt ook een groot nadeel mee. “Iedereen zoekt mensen. We moeten elkaar in het onderwijs en de zorg niet kapot concurreren. Dus misschien kunnen we het combineren.”

Defensie zoekt 20.000 nieuwe militairen. “We hebben mooie vormen als reservist. Dan is het heel interessant om te zeggen: word nou een beetje verpleegkundige bij ons en een beetje bij een zorginstelling.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vrijwillig dienstjaar

“Je bent bij ons welkom als je gemotiveerd en goed bent. Als je bij ons aan de poort staat en je beschikt niet over die twee dingen, dan hebben we je niet nodig. Ook al hebben we nog heel veel vacatures te vullen.” Van der Maat wil dat Defensie meegaat met de arbeidsmarkt van nu. “Vroeger had men het idee: ‘ik wil wel bij Defensie, maar dan moet ik voor veertig jaar tekenen. De arbeidsmarkt van nu is heel duidelijk. Sommigen willen vijf jaar dit doen en vervolgens vijf jaar wat anders doen. We moeten ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om even aan Defensie te gaan proeven.” Met een vrijwillig dienstjaar zouden potentiële militairen kunnen ontdekken of het iets voor hen is.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Christophe van der Maat en Hans Jaap Melissen terug.

Vergelijkbare artikelen