“Wat er in Ter Apel gebeurt is bestuursonwil en bestuursonkunde”

Hulpverlener Roos Ykema probeert zo goed en zo kwaad als het gaat mensen voor de poort in Ter Apel te helpen. Net als vrijwilligers Mohammed Saadulla en Jawad Dababsi die ooit zelf als vluchteling hier voor de ingang stonden. 

Mohammed Saadulla weet hoe het is om vluchteling te zijn. Zelf vertrok hij op jonge leeftijd naar Nederland. Daarom wil hij zich inzetten voor vluchtelingen overal ter wereld en ging hij aan het werk bij Artsen zonder Grenzen. Dat hij in Nederland aan het werk zou geraken had hij nooit verwacht. “Het doet pijn. Het is altijd een droom van mij geweest om me in te zetten voor Artsen zonder Grenzen. Het is een van de redenen waarom ik dokter wilde worden.”

Gevoel van schaamte

“Ik heb altijd gedacht dat het een moment van trots zou zijn als ik de kleuren van Artsen zonder Grenzen zou dragen, maar nu is het een gevoel van schaamte”, vertelt Mohammed. Volgens de arts is het dieptriest dat een organisatie als Artsen zonder Grenzen nodig is in Nederland en dat er nu pas iemand naar deze mensen kunnen luisteren. “Velen geven aan dat er al maandenlang niemand naar hen heeft geluisterd. We kunnen hen op die manier een beetje waardigheid geven en dat staat nog los van alle medische zorg die we leveren.”

Het belangrijkste is volgens Mohammed dat er nu mensen zijn, maar ondertussen blijft dat eigenlijk een schande. “Wij zijn er voor die mensen en het feit dat we er zijn is cruciaal. Tegelijkertijd is het gewoon heel erg pijnlijk dat we nodig zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Fractievoorzitter CDA Westerwolde Herma Hemmen sluit zich aan bij de woorden van de arts. Volgens haar heeft heel Nederland weggekeken van wat er gebeurde in Ter Apel. “We hebben alle mogelijke moeite gedaan om de situatie hier onder de aandacht te brengen en om te voorkomen dat hier deze ramp zou gebeuren.”

Wegkijken van Ter Apel

Volgens Hemmen is het geen enkele partij gelukt om de aandacht op Ter Apel te krijgen. “Het is gewoon niet gelukt, er is niet gehandeld en heel Nederland heeft de andere kant op gekeken.” Dat nota bene Artsen zonder Grenzen eraan te pas moest komen om Ter Apel in het nieuws te krijgen, vindt de CDA-fractievoorzitter schandalig. “Toen pas kwam de aandacht, toen kwam de media en toen was het opeens schandalig wat hier gebeurde.”

“Het was bestuursonwil en bestuursonkunde”, gaat Hemmen verder. “Er is was geen daadkracht om dit op te lossen en werkelijk waar, dat is er nu nog niet. De mensen die nu een nacht ergens anders slapen, moeten hier morgen weer heen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen