”De overheid onderschat de koopkrachtproblemen”

De coalitiepartijen hebben na een nacht onderhandelen een akkoord bereikt over het herstel van de koopkracht. Is het genoeg? En er werd nog meer onderhandeld. Stikstofbemiddelaar Remkes ging met boerenorganisaties om de tafel. De uitkomst: het stikstofdoel van 2030 blijft heilig. Voorzitter LTO Sjaak van der Tak, financieel deskundige Annemarie van Gaal en politiek verslaggever Peter Kee schuiven aan bij Op1.

Koopkrachtreparatie

Het kabinet trekt 15 miljard euro uit voor reparatie van de koopkracht. Annemarie van Gaal vindt dat veel te weinig en denkt dat de overheid het onderschat hoe groot de problemen worden. ”Het Nibud heeft vijf à zes jaar geleden berekend wat de totale armoede in Nederland kost. Dat is elf miljard per jaar. Maar toen sprak je over een veel kleinere groep echte armen. Deze winter hebben we het over drie of vier keer zoveel mensen. Dan gaat die elf miljard naar misschien wel zestig of zeventig miljard per jaar wat de hele armoede-industrie gaat kosten. De tsunami die er nu aan zit te komen is zo veel erger.”

De maatregelen om de koopkracht te repareren gaan wel pas vanaf 1 januari 2023 in, dat terwijl veel mensen nu al in de problemen zitten. ”De oppositie staat op zijn achterste benen”, zegt politiek commentator Peter Kee. ”Ze zeggen dat het kabinet veel eerder had moeten beginnen. Too little too late. In november zeiden ze al dat er nu iets gedaan moet worden aan de koopkracht. Maar het is lastig om nu aan die knoppen te draaien. Om nu toeslagen te verhogen, dat kan onze Belastingdienst niet aan, het UWV kan dat niet. Maar je zou bijvoorbeeld wel de energieprijs kunnen bevriezen, dat je niet meer gaat betalen dan een bepaald bedrag. Dat betekent wel dat het Rijk dan die energieleveranciers moet bijbetalen, daar kun je voor kiezen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Stikstofoverleg

De boerenorganisaties wilden graag dat de halvering van de stikstofuitstoot naar 2035 gaat, maar stikstofbemiddelaar Remkes zei na afloop van het overleg dat 2030 staat niet ter discussie staat. ”Wij hebben er absoluut neergelegd waarom die 2035 gewoon echt realistisch is”, zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO-Nederland. ”Er ontstond toch wel meer een positievere houding. De minister-president is zelf geweest. Hij liet ruimte voor de enorme boosheid die onder onze agrarische sectorpartijen heerst. En het gevolg daarvan is dat we uitkwamen op drie verbeteringen. We gaan van die hele moeilijke stof, de kritische depositiewaarde, naar hoe de natuur er echt voor staat. Punt twee gaat over hoe je een sector in beweging krijgt. Hoe krijg je die boeren nou mee? Dat gaat door middel van praktische technologische innovaties. Het derde element gaat over de stikstofuitspraak in 2019. De regeling van het Programma Aanpak Stikstof is toen voor veel boeren onderuit gehaald bij de rechter. We zitten al drie jaar in onzekerheid. Daar is nog nul oplossing voor gevonden. Vandaag is er wel gezegd dat alle stikstofruimte die er komt, dat onze boeren voorrang krijgen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Annemarie van Gaal, Peter Kee en Sjaak van der Tak terug.

Vergelijkbare artikelen