Tom Middendorp: ”Er zijn twee factoren die Oekraïne heel sterk maken”

Het was gisteren precies een half jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon. Hoe staat het land er militair voor en wat zijn de kansen? Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp schuift aan samen met Nederlandse boer in Oekraïne Kees Huizinga. Hij vreest voor de komende winter, aangezien scholen en ziekenhuizen kapotgeschoten zijn.

Vastgelopen strijd

Oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp zegt dat er sprake is van een vastgelopen strijd in Oekraïne. ”Poetin is op verschillende fronten begonnen en heeft zich op een aantal fronten weer moeten terugtrekken. Hij is zich helemaal op de Donbas gaan concentreren en ook daar loopt hij vast. Dat gebeurt met enorm veel beschietingen maar de directe confrontatie tussen soldaten wordt vermeden omdat hij zich daar ook heel kwetsbaar in voelt, denk ik. Het heeft ook te maken met het moreel van de soldaten. Ik denk dat de motivatie van de Oekraïense soldaat van een totaal andere orde is dan van de Russische soldaat. Er zijn twee factoren die Oekraïne heel sterk maken. Enerzijds de hulp die ze krijgen, dat zijn technologisch goede middelen. En anderzijds de kracht van de bevolking.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Optimisme

Kees Huizinga, die een groot boerenbedrijf heeft in Oekraïne, zegt dat er sprake van optimisme is in het land. ”Maar mensen zijn wel bang natuurlijk. Vandaag op 24 augustus wordt altijd de Onafhankelijkheidsdag gevierd. Maar dat wordt nu niet groots gevierd omdat mensen bang zijn voor aanslagen. Maar ze zijn verenigder dan ooit. Dit heeft het land echt bij elkaar gebracht. Van oost tot west en van noord tot zuid.”

Kijk hier het hele gesprek met Tom Middendorp en Kees Huizinga terug.

Vergelijkbare artikelen