“Niemand in Oekraïne is door de oorlog niet geraakt”

Oud-ambassadeur Robert Serry keerde deze zomer terug naar Oekraïne en werkt mee aan een initiatief om samen met Oekraïners de huizen weer op te bouwen die verwoest zijn in de oorlog. NOS-verslaggever Kysia Hekster reisde door Oekraïne en zag hoe het land zich ontwikkelt na 6 maanden oorlog. 

“In het begin was er chaos, onzekerheid, angst en verbijstering. Dat is er nog steeds wel, maar het is ook een beetje genormaliseerd.” Vertelt NOS-verslaggever Kysia Hekster. Ze is net terug in Oekraïne en zag een land dat langzaam weer opkrabbelt. “Er zijn minder checkpoints en controles op straat. Er is sprake van normalisering, maar tegelijkertijd is niets wat het lijkt.”

Iedereen is geraakt

Kysia merkte in Oekraïne dat de mensen die ze sprak vreselijke dingen hebben meegemaakt. “Je kijkt naar een stelletje met een hond die gezellig koffie aan het drinken zijn. Dan vraag je waar ze vandaan komen en dan komt er een en al ellende. De hond is opgepikt op het station, omdat vluchtelingen hem niet mee konden nemen. De broer van de vrouw is net naar het front gestuurd en de man wacht tot hij wordt opgeroepen. Je vergist je heel snel in waar je naar zit te kijken. Als je gaat praten hoor je hoe heftig het is. Niemand is door de oorlog niet geraakt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen