Het kabinet verplicht Tubbergen tot het opvangen van asielzoekers

Het kabinet gaat Tubbergen als eerste gemeente verplichten tot het opvangen van asielzoekers. Tot 300 personen worden vanaf september opgevangen in landhotel ’t Elshuys, naast het huis van buurtbewoner Hennie de Haan. Wethouder Ursula Bekhuis is boos en legt zich er niet zomaar bij de komst van het AZC neer. Tegelijkertijd is het nog steeds chaos in Ter Apel. De Groningse ondernemer Willem Straat deelde daar tentjes uit aan asielzoekers, maar die moesten ze direct weer inleveren van de gemeente.

De gemeente Tubbergen gaat verplicht asielzoekers opvangen. Dat heeft het kabinet deze week besloten, maar in de gemeente zelf wordt er weinig positief gereageerd. Wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis reageert verbijsterd. “De staatssecretaris heeft onze burgemeester gebeld met deze mededeling en de burgemeester heeft het college gelijk geïnformeerd. Mijn eerste reactie was ongeloof. Hoe kan dit? Er gonsde al wat en als je het dan later hoort en er geen contact is geweest vooraf, voelt dat niet goed.”

Geen geschikte locatie

Vooral het feit dat er van tevoren geen overleg is geweest, raakt de wethouder. “Dat zorgt ervoor dat het nieuws inslaat als een bom.” Volgens Bekhuis-Groothuis is er in het voorjaar nog contact geweest en heeft het COA toen gevraagd of er op deze locatie de mogelijkheid was om 150 tot 300 asielzoekers op te vangen. “We hebben dat toen gezamenlijk met het COA besproken en gezegd dat de locatie wat ons betreft niet geschikt is. Het is een veel te kleine locatie en als je driehonderd vluchtelingen afzet tegen de drieduizend inwoners van het dorp, dan past het gewoon niet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Terwijl de komst van asielzoekers in Tubbergen flink met flink verzet te maken krijgt, is het in Ter Apel nog steeds chaos. Het is vechten om een plek en mensen moeten regelmatig buiten slapen. Ondernemer Willem Straat regelde met hulp van crowdfunding tentjes, maar die werden tot zijn grote verbazing door de gemeente verwijderd. Onbegrijpelijk als het aan hem ligt en daarom heeft hij een oproep voor de burgemeester. “Geef die tentjes terug aan de eigenaren. Die tentjes zijn niet van mij, we hebben die tentjes aan de vluchtelingen gegeven. Er wordt hier iets afgepakt en ik vind dat dat terug gegeven moet worden.”

Structurele oplossing

Straat is duidelijk: als er niks gebeurt, begint hij gewoon opnieuw. “Als daar over twee weken nog mensen buiten moeten slapen, ga ik daar gewoon weer heen met tentjes. Mijn crowdfunding zit goed gevuld en ik kan hier nog heel lang mee doorgaan.” Straat benadrukt wel dat dat niet zijn bedoeling is. “Ik wil gewoon dat er een structurele oplossing voor dit probleem komt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over vluchtelingenopvang terug.

Vergelijkbare artikelen