Hubert Bruls over situatie Ter Apel: ”Schande voor ons land”

Voorzitter van de veiligheidsregio’s Hubert Bruls heeft het kabinet laten weten dat de aanpak van de asielcrisis per 1 oktober weer een rijksverantwoordelijkheid is, en dus niet van de gemeenten. 

Rijk verantwoordelijk

”Het Rijk is verantwoordelijk voor vluchtelingenopvang”, zegt Bruls. ”Daarvoor hebben ze een instantie in het leven geroepen: het COA. Die kan het gewoon niet aan vanaf het begin van de Oekraïne-crisis. Daar zijn we te hulp geschoten. Maar het kan niet zo zijn dat wij in een permanente crisisstatus komen en dat mensen van ons die ook niet gesolliciteerd hebben om vluchtelingen op te vangen daar nu permanent mee bezig zijn. Wij houden dat zo niet vol. Wij hadden een afspraak lopen tot 1 oktober en wij hebben nu gezegd dat dat het ook is. Daar moet nu echt een structurele oplossing bedacht worden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ter Apel

De situatie in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt steeds schrijnender. De locatie zit bomvol en er zijn nachten dat er honderden asielzoekers buiten moeten slapen. Bruls: ”We zeggen elke week tegen elkaar dat het niet langer kan in Ter Apel, maar het wordt steeds ernstiger. Daar moet worden ingegrepen. Ik voel me enorm geprikkeld, ook al vind ik het nog steeds een rijksverantwoordelijkheid, om morgen weer aan tafel te zitten met de staatssecretaris en mijn collega in Groningen om in ieder geval voor Ter Apel op korte termijn te zorgen voor draaglijkere omstandigheden. Wat we nu zien moet echt anders. Ik heb altijd gedacht, wat we in Frankrijk hebben gezien gaan we in Nederland niet zien. Maar helaas zitten we daarop. En ik vind het echt een schande voor ons land.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hubert Bruls terug.

Vergelijkbare artikelen