Mart de Kruif: ”Leider Al-Qaida uitschakelen kostte jaren aan voorbereiding”

De leider van Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, is gedood bij een gerichte drone-aanval door de Verenigde Staten. Hij wordt ook wel het brein achter 9/11 genoemd en is al jarenlang een van de meest gezochte terreurleiders ter wereld. Hoe heeft de VS hem kunnen uitschakelen? We bespreken het met oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif.

Jaren voorbereiding

Het kost ongelofelijk veel tijd om een gerichte aanval zoals de VS die uitgevoerd heeft voor te bereiden, zegt Mart de Kruif. ”Je moet twee dingen doen. Je moet zijn hele leefpatroon in kaart brengen om zeker te weten dat je hem niet net gaat aanvallen op het moment dat hij thee drinkt met zijn vrouw. Dus vaak is dat 48 of 72 uur onafgebroken in kaart brengen waar iemand heen gaat om collateral damage te voorkomen. Dat is echt een minutieus werk om dat te doen. Je moet alle scenario’s gaan bespelen en oefenen want je zit heel diep in vijandelijk terrein. En je moet het beste materieel en de beste mensen hebben om het überhaupt te kunnen doen. Dus hier is echt jaren op geoefend door de eenheden die het hebben uitgevoerd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Taiwan

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft ondanks dreigementen van China een bezoek gebracht aan Taiwan. Een goede actie, vindt Mart de Kruif. ”Ik vind het gevaarlijker om niet te gaan. Het is verstandig om af en toe je hakken in het zand te zetten en te zeggen: we kijken goed naar wat je doet en zijn niet gelijk onder de indruk als je wat roept.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen