De loopgraven in Oekraïne doen denken aan de Eerste Wereldoorlog

In de Donbas-regio strijden tienduizenden Oekraïners en Russen nog elke dag tegen elkaar. Met het gebruik van loopgraven begint de oorlog volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif steeds meer op de Eerste Wereldoorlog te lijken. 

Zware wapens

”Deze fase van de oorlog wordt vooral gedomineerd door zware wapens: kanonnen, raketten”, zegt Mart de Kruif. ”Twee derde van de verliezen die nu worden geleden aan beide kanten gebeuren door de inzet van dit soort wapens.”

De opmars van de Russen in de Donbas gaat heel langzaam. ”Poetin probeert te pakken wat hij nog pakken kan. Het is een gevecht in een gebied dat eigenlijk acht jaar op verdediging is voorbereid door Oekraïne. Soms moeten de Russen ook weer terug, dus het is eigenlijk een soort touwtrekken zonder dat er een partij aan het winnen is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bevroren oorlog

De Kruif denkt dat de intensieve fase van de oorlog op zijn eind loopt. ”De verliezen die nu worden geleden, niet alleen mensen maar ook materieel, kun je niet blijven vervangen. Je gaat nu langzaam glijden naar een fase van een bevroren oorlog. Dat je loopgraven tegenover elkaar hebt en dat je naar elkaar staat te kijken. Dat kan leiden tot twee dingen: een situatie die zo blijft met herbewapening aan beide kanten of dat er gepraat gaat worden. Dat zou de beste optie zijn.”

Loopgraven

De beelden van loopgraven in Oekraïne doen denken aan de Eerste Wereldoorlog. Mart de Kruif laat zien hoe dat eruit ziet.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Mart de Kruif terug.

Vergelijkbare artikelen