Willem Woelders: “De boerenacties gaan alle perken te buiten”

Boeren dumpten gisteren mest, afval en asbest op snelwegen en staken hooibalen in brand, bedrijven die de rotzooi wilden opruimen werden bedreigd. Waarom grijpt de politie niet in tegen deze boerenacties? We bespreken het met LTO-bestuurder Sjaak van der Tak en politiechef Willem Woelders. Thomas van Groningen schuift aan over de onrust in Den Haag door de afwezigheid van het kabinet.

Boeren dumpten de afgelopen dagen van alles op de snelweg om het verkeer tegen te houden. Op sommige plaatsten zorgde dat voor ongelukken. Politiechef Willem Woelders is duidelijk, dit gaat alle perken te buiten. “Er wordt asbest gestort op de snelweg. Dat is een strafbaar feit waar twaalf jaar gevangenisstraf op staat. Ook op brandstichting staat twaalf jaar gevangenis en dat wordt nog hoger wanneer er risico’s voor personen ontstaan. Dit heeft niks met demonstreren te maken en het is gewoon gevaarlijk.”

Boerenacties onverwachts

Volgens Woelders moet er door de politie worden ingegrepen, maar kwamen de boerenacties onverwachts. “We werden geconfronteerd, omdat we niet vooraf wisten waar dit zou gebeuren.” Is dat niet meestal zo met misdaden? “Dit is een kleine groep die onderling afspraken maken en waar we weinig informatie uit boven krijgen. Hoe groot is Nederland en hoeveel snelwegen hebben we? Het spreid enorm en dan moeten we reactief reageren.”

Het zorgt ervoor dat de politie regelmatig achter de feiten aanloopt. Woelders: “Het is helaas niet zo dat de verdachte nog ter plaatste is met een lucifer. Dan moet je achteraf rechercheren om uiteindelijk bij de verdachten te komen. Maar laat één ding duidelijk zijn: als je dit soort dingen doet, gaat het echt alle perken te buiten en dan zullen we er alles aan doen om die verdachten op te sporen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Politiek adresseren

Dat de politie achter de feiten aanloopt, is iets dat de politie aan wil pakken. Woelders zegt dan ook dat ze dit probleem zo snel mogelijk in Den Haag willen aankaarten. Volgens de politiechef moeten ook de verkeerscamera’s beelden gaan opslaan. “Het is een thema dat we politiek gaan adresseren. Je moet je echt afvragen of we dit soort beelden niet moeten gaan opnemen. Het kan niet zo zijn dat we zomaar in de beelden gaan kijken. Maar als je echt een aanwijzing en een machtiging van de officier van justitie hebt, dan zou je de mogelijkheid moeten hebben om achteraf te rechercheren.”

Mochten die beelden opgenomen worden, kan de politie een hoop moeilijkheden omzeilen. “Op dit moment moeten we om de snelweg heen kijken, daar staan soms ook camera’s. Verder moeten we het met sporen doen, maar die zijn ook zeer beperkt. We zijn hoopvol dat we toch enkele verdachten kunnen gaan aanhouden, maar het vergt een hoop tijd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Praten met Remkes

Het goede nieuws is dat een deel van de boeren, na een telefoontje van Mark Rutte, nu wel met bemiddelaar Remkes wil praten. LTO-voorman Sjaak van der Tak ziet zelfs kansen in mogelijke gesprekken met de bemiddelaar. “Dit kan ook een kans betekenen, als we dit met zoveel mogelijk agrarische partijen doen. We willen allemaal in zekere mate van die protesten af.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen