Maarten van Rossem: “Dit is pure intimidatie”

Vanochtend dumpten boeren op verschillende snelwegen mest, afval en asbest en staken ze hooibalen in brand. Omroep Gelderland verslaggever Vera Eisink reed vanochtend door de provincie om polshoogte te nemen. RTV Oost verslaggever Mark Bakker vertelt ons het laatste nieuws over bedrijven die bedreigd worden omdat ze de blokkades van boeren opruimen. En ANWB-filelezer Heleen de Geest kreeg honderden woedende reacties van automobilisten over de boerenacties. Hoeveel draagvlak is er nog? 

Boeren gooiden gisteren afval, mest en asbest op de weg en staken hooibalen in brand. Ook werd ervoor gezorgd dat de rotzooi niet opgeruimd kon worden door opruimdiensten te bedreigen. RTV Oost-verslaggever Mark Bakker vertelt dat veel van die bedrijven bij boeren bekend zijn geraakt. “Er zijn dreigtelefoontjes geweest. Ze zijn in groepapps terecht gekomen met naam en toenaam en ze worden landverraders genoemd.”

Landverraders

Historicus Maarten van Rossem vindt dat de boerenacties niet in Nederland thuis horen. Volgens hem zijn we in de ogen van boeren op dit moment allemaal landverraders. “Ik begrijp dat we in feite allemaal landverraders zijn, zolang we niet akkoord gaan met dit type van intimidatie. Dat is kennelijk de conclusie die we moeten trekken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Van Rossem is fel als het gaat om de boerenacties. De historicus vindt dat de politiek meer moet ingrijpen. “De Nederlandse overheid heeft structureel op dit onderdeel besloten om de confrontatie niet aan te gaan, met een relatief kleine groep van mensen die bereid is geweld te gebruiken en onze wegen vol te storten met rotzooi.”

Intimidatie

“Dit is pure intimidatie”, zegt Van Rossem, die niet begrijpt waarom de Nederlandse overheid de confrontatie niet aangaat. “Feit is dat de politie geen reet doet. Daar komt het op neer.” Heleen van der Geest van de ANWB benoemd dat de boeren lastig te traceren zijn. Nummerborden op trekkers worden bijvoorbeeld afgeplakt, zodat boeren moeilijker opgespoord kunnen worden. Maarten van Rossem: “Als ik mijn nummerbord afplak omdat ik een eenzame demonstratie houd, moet je eens kijken wat er met mij gebeurt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen