Anne-Goaitske Breteler weet waarom boeren zich zo hard verzetten

Hoe komt het dat de boeren zich zo hartgrondig verzetten? Cultureel antropoloog Anne-Goaitske Breteler weet waarom.

Gaat de onrust die er onder de boeren leeft alleen over het stikstofbeleid of gaat het ook over stad tegen platteland? ”Ik denk dat het stikstofbeleid en de problematiek die daar ontstaat, dat dat een soort bijelkaarkomst is van al die problemen. Je voelt op het platteland dat daar veel dingen spelen die voor je besloten worden en dat dat heel makkelijk gaat.”

Intensivering landbouw

Anne-Goaitske Breteler merkt dat boeren het vertrouwen in de overheid kwijt zijn. ”Na de Tweede Wereldoorlog is er een enorme intensivering van de landbouw geweest. Wat ook maakt dat wij veel produceren voor het buitenland, niet alleen voor Nederland. Maar dat heeft wel veel invloed gehad op de natuur en het behoud daarvan. En dat is een boete die we nu moeten betalen. De regelgeving heeft ervoor gezorgd dat de boeren dat allemaal op hun bordje kregen.”

Kijk hier het hele gesprek met Anne-Goaitske Breteler terug.

Vergelijkbare artikelen