Burgemeesters Weterings en Van Kessel willen de asielcrisis eerlijk verdelen

Om Ter Apel te ontlasten in de asielcrisis, overweegt het kabinet om een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers te openen in een voormalige kazerne in Budel. Maar burgemeester Roland van Kessel zit daar niet op te wachten. Zijn collega Theo Weterings van Tilburg was betrokken bij een advies aan het kabinet om de huidige asielcrisis te voorkomen, waar vrijwel niets mee werd gedaan. De burgemeesters willen niet langer opdraaien voor de crisis die het kabinet volgens hen zelf liet ontstaan. Ze schoven aan bij Op1.

“Wij hebben het op twee na grootste asielzoekerscentrum van Nederland”, vertelt Roland van Kessel. Dat is voor hem de reden om geen aanmeldcentrum voor asielzoekers te willen in zijn gemeente. “Wij vangen daar 1.500 asielzoekers op. Wij hebben een centrale ontvangstlocatie met een aanmeldstraat. Dat betekent dat wij al een hele grote hap voor onze rekening nemen. Wij vinden dat we al meer dan genoeg bijdragen aan de opvangproblematiek van dit moment.”

Eerlijk verdelen

“De koek moet eerlijk verdeeld worden.” De burgemeester van de gemeente Cranendonck, waar het dorp Budel in ligt, wil de lasten eerlijk verdelen. “Er zit gewoon een onevenredige verdeeldheid in dit land als je kijkt naar wie aan de lat staat voor de problemen in de asielopvang op te lossen. Ik vind dat een te klein aantal gemeenten die last aan het dragen zijn. Dat vind ik onterecht.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Dwang

Zijn collega Theo Weterings deelt de mening dat de lasten in de asielcrisis eerlijk moeten worden verdeeld. Dat daarbij dwang vanuit de landelijke overheid moet komen, sluit de burgemeester die betrokken was bij het advies aan het kabinet om de asielcrisis te voorkomen niet uit. “Ik zie dat staatssecretaris Eric van der Burg er keihard aan trekt om dit probleem op te lossen. Hij verdient het dat het kabinet zich houdt aan de afspraak die ze in 2020 hebben gemaakt met de gemeenten en provincies. Namelijk dat ze zouden zorgen dat er vier grootschalige aanmeldcentra zouden komen. Als er onvoldoende gemeenten meewerken, dan is het terecht dat het kabinet komt met een wet die een aanwijzing geeft. Dan wordt het dwang.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen