Anna Gimbrère over de vergroening van Shell: “Te weinig en te laat”

Shell wil vergroenen. Daarom gaat het olie- en gasbedrijf twee miljard euro per jaar in duurzame energie investeren, zoals een groene waterstoffabriek op de Rotterdamse Maasvlakte. Maar volgens wetenschapsjournalist Anna Gimbrère gaat het lang niet snel genoeg. Ze schoof samen met president-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon aan bij Op1.

Shell Nederland investeert twee miljard per jaar in duurzame energie. Directeur Marjan van Loon vindt dat een flinke stap. Maar volgens Anna Gimbrère gaat het lang niet snel genoeg. “Ik vind het te weinig en te laat. Shell weet al dertig of veertig jaar dat deze transitie plaats moet gaan vinden. Nu kan Shell niet anders. We weten dat we een brandstof nodig hebben en dat iedereen op duurzaamheid inzet. Waterstof is gewoon een hele slimme zet. Het is een nieuw product wat eigenlijk vergelijkbaar is olie en gas.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verdienmodel

“Ik heb moeite met het narratief dat Shell dit vooral doet vanwege de duurzaamheid”, vervolgt de wetenschapsjournalist zich. “Ik denk dat ze het vooral doen omdat het een nieuw product is, waarvan iedereen weet dat dit geld gaat opleveren. En begrijp me niet verkeerd. Ik ben heel blij hiermee. Ik denk dat Nederland geld moet gaan verdienen aan waterstof. Als we er geen geld aan verdienen, gaat de technologie te langzaam.”

“Natuurlijk zien we hier een toekomstig verdienmodel in voor ons bedrijf”, reageert Marjan van Loon. “Wij zien echt wel dat over tien jaar dat er nieuwe energiesystemen voor alle gebruikers zijn zoals de vrachtwagens en de vliegtuigen zijn. Waarom zouden we daar niet succesvol in kunnen zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marjan van Loon en Anna Gimbrère terug.

Vergelijkbare artikelen