Frans Timmermans over de afname van Russisch gas: “We moeten sneller overschakelen op duurzame energie”

De Europese Commissie komt dinsdag met een plan om Europa minder afhankelijk te maken van Russisch gas. Hoe snel kan dat? We bespreken het met Eurocommissaris Frans Timmermans.

Duurzame energie
Hoe snel kunnen we van het Russische gas af? Eurocommissaris Frans Timmermans: ‘’We zouden nu kunnen stoppen en dan zingen we het nog wel uit. Maar dan hebben we een probleem met de voorraden voor volgende winter. We zitten wel klem, maar niet zo klem dat we zomaar dat gas moeten afnemen.” Volgens de eurocommissaris wordt er hard gezocht naar alternatieven. “We zullen heel snel contracten moeten afsluiten met andere gasleveranciers, maar dat is niet de fundamentele oplossing. Dat is dat we sneller moeten overschakelen op duurzame energie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Financieren wij de oorlog?
Volgens Timmermans heeft Poetin enorm veel last van de sancties die nu aan Rusland zijn opgelegd. En is het niet zo dat wij als Nederland de oorlog financieren door Russisch gas af te nemen. “Hij had een oorlogskas opgebouwd van zeshonderd miljard dollar. Bij de helft daarvan kan hij al niet meer, maar dan heeft hij nog altijd ruim driehonderd miljard in kas. Wat hij nu per dag krijgt, maakt dat echte verschil niet.”

Boycot
Volgens Timmermans zal je met een boycot van Russische producten heel voorzichtig moeten omgaan. “Het als altijd de vraag wie er het hardst geraakt wordt. Hij of juist onzelf? Een boycot moet natuurlijk altijd degene die je wil treffen het hardst raken. Het kan, we hebben nog een aantal dingen in de rugzak zitten die we kunnen toepassen, maar je moet wel heel bewust van de gevolgen zijn.”

Eigen slagkracht
Timmermans wijst erop dat een boycot ook erg averechts kan werken. “Ik schroom niet om tegen Nederlanders of Europeanen te zeggen dat we hier ook door de oorlog geraakt worden. Maar het is niet zo dat we onze samenleving moeten lamleggen om te proberen hem te straffen, terwijl hij genoeg energie heeft voor zichzelf. Daarmee halen we onze eigen slagkracht ook onderuit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Frans Timmermans terug.

Vergelijkbare artikelen