Geert-Jan Knoops over gratie Frank Masmeijer: “De ophef is hypocriet”

Frank Masmeijer is weer op vrije voeten. Koning Willem-Alexander heeft de oud-presentator, die vast zat vanwege zijn rol in een drugssmokkelzaak, gratie verleend. Iets waar het Openbaar Ministerie tegen adviseerde. Hoe is Masmeijer toch vrijgekomen? Zijn advocaat Geert-Jan Knoops schoof samen met rechtbankverslaggever Saskia Belleman aan bij Op1.

Oud-presentator Frank Masmeijer werd in 2019 in hoger beroep in België veroordeeld tot negen jaar cel voor drugssmokkel, maar is sinds gister op vrije voeten. Masmeijer moest nog 1,5 jaar doorbrengen in een Nederlandse cel, maar de koning verleende hem gratie. En dat leidt tot veel rumoer.

Hypocriet

Advocaat Geert-Jan Knoops sprak gister met Frank Masmeijer, die weer op vrije voeten is nadat de koning hem gratie verleende. “Naar omstandigheden gaat het goed met hem, maar hij is wel overdonderd door de reacties.” De oud-presentator kreeg, tot verbazing van hem en Knoops, veel kritiek over zich heen. “Er heeft hier niets bijzonders plaatsgevonden. Ik begrijp de hele ophef niet. Er is hier gewoon een gratieverzoek volgens de Nederlandse regels van de rechtsstaat behandeld.”

Volgens Knoops is de procedure hiervoor heel secuur gegaan. “Er is advies gegeven, na het zorgvuldige onderzoek naar de gratiegronden. In het gratieverzoek is duidelijk aangetoond dat de rechtsgang in België niet rechtvaardig is geweest. Zo is er onder andere sprake geweest van puur bewijs op grond van vermoedens. Daarnaast wordt er in het gratieverzoek ook stil gestaan bij waarom die negen jaar eigenlijk buiten proportioneel is geweest. Los wat je hiervan vindt, vind ik samen met mijn collega’s de ophef hypocriet.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Geert-Jan Knoops en Saskia Belleman terug.

Vergelijkbare artikelen